Menu

BOLNICA DOBOJ: Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (FOTO)

BOLNICA DOBOJ: Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (FOTO)

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa danas je u JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" izvršena podjela glukometara hospitalizovanim pacijentima u Internističkoj službi i Savjetovalištu za dijabetes i ishranu.

Koordinatori akcije su bili načelnik Internističkih grana prim. dr Marina Tomanić i Savjetovalište za dijabetes i ishranu na čelu sa Ingom Marković, spec. strukovni nutricionista dijetetičar, a u saradnji sa "Medicom" iz Bijeljine.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, ali je tek od decembra 2006. godine, donošenjem rezolucije Ujedinjenih nacija 61/225, postao zvaničan.

- IDF-ova tema za ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je "Žene i dijabetes". Trenutno preko 199 miliona žena živi sa dijabetesom koji je deveti vodeći uzrok smrti žena. Od dijabetesa godišnje umre 2,1 milion žena. Žene sa dijabetesom tip 2 u poređenju sa ženama bez dijabetesa imaju skoro deset puta veću vjerovatnoću da će imati koronarnu srčanu bolest - kazala je za Dobojski Info Inga Marković.

 

 

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh