Menu

DOBOJ: Od 4.061 dijabetičara - žene 58 odsto (FOTO)

DOBOJ: Od 4.061 dijabetičara - žene 58 odsto (FOTO)

U dobojski Dom zdravlja u protekle dvije godine javio se 4.061 pacijent sa dijabetesom pod insulinskom i oralnom terapijom, od kojih su 58 odsto žene, rekla je ljekar Andrea Tomić.
Tomićeva je rekla novinarima da su stres i novi stil življenja kod žene prourokovale veći riziko faktor od nastajanja dijabetesa.

Ona je dodala da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa fokusirana na gestacijski dijabetes kod žena i uticaj na sterilitet. 

"Malo se priča o gestacijskom dijabetesu koji obično postaje vidljiv u trećem mjesecu trudnoće. Takve žena mogu rađati krupan plod, obično bebe budu teške oko pet kilograma sa predispozicijom za dijabetes", navela je Tomićeva. 

Ona je navela da su dobojski Dom zdravlja i Udruženje dijabetičara "Diabeta" danas organizovali besplatno mjerenje šećera i krvnog pritiska, kako bi se na slučajnom uzorku građana utvrdio riziko faktor dijabetesa. 

"Ukoliko su vrijednosti šećera poslije jela između sedam i osam pa do jedanaest, ta osoba mora povede računa o tome da je latentni dijabetičar, a ako su vrijednosti preko jedanaest on je već u grupi dijabetičara", pojasnila je Tomićeva. 

Ona kaže da je dijebetes nevidljivo oboljenje, a kao prve simptome navodi žeđ, učestalo mokrenje, preznojavanje, drhtavicu, slabost. 

U Domu zdravlja Doboj u martu prošle godine sa radom je počeo Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga-HISPA. 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra u čast rođendana Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulina u oktobru 1921. godine. 

Inicijativu je pokrenula Međunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti. 

Generalna skupština UN je 20. decembra 2006. godine usvojila Rezoluciju o dijabetesu, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični kalendar UN.

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh