Menu

DOBOJ: Unaprijediti komunikaciju u zdravstvenom sistemu

FOTO: Arhiva Dobojski Info FOTO: Arhiva Dobojski Info

Medicinske sestre i tehničari u Republici Srpskoj smatraju da je loša komunikacija jedan od većih problema usljed kojeg pacijenti nemaju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, rekla je predsjednik Udruženja Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i tehničara Srpske Aleksandra Mitrović.

"Zbog loše komunikacije u okviru ustanove ili između primarnog i sekundarnog nivoa, zadnja i najslabija karika je pacijent koji nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu", rekla je Mitrovićeva Srni.

Ona navodi da je članovi Resursnog centra u avgustu i septembru obišli zdravstvene ustanove u svim regijama Republike Srpske, te u razgovoru sa zdravstvenim radnicima identifikovali brojne probleme sa kojima se susreću.

Mitrovićeva, koja u Doboju prisustvuje na drugoj radionici u okviru projekta "Jačanje sestrinstva u BiH", kaže da će se u rješavanju tih problema, po okončanju projekta, baviti 20 edukatora iz reda sestara i tehničara koji će iz pojedinih zdravstvenih oblasti samostalno obučavati svoje kolege širom Srpske, uz odgovarajuću finansijsku i logističku podršku.

"U ovom trenutku oni se uče na izradi adekvatnog plana i programa, te metodološkom pristupu, a uz podršku eminentnih stručnjaka", ističe Mitrovićeva.

Ona kaže da je cilj projekta ravnomjerna dostupnost novih informacija iz oblasti zdravstva putem obuke medicinskih sestara i tehničara kako bi pacijenti ostvarili isti nivo prava i zdravstvene usluge bilo gdje u Srpskoj.

Predrag Petrović, koji pohađa edukaciju za okupacionog terapeuta u Centru za mentalno zdravlje srebreničkog Doma zdravlja, kaže da su odnosi u zdravstvenom sistemu složeni - između zahtjeva pacijenata, koji bi trebalo da budu na prvom mjestu, zahtjeva menadžmenta zdravstvenih ustanova i mogućnosti zdravstvenih radnika da adekvatno reaguju.

Petrović ocjenjuje da postoji ogroman raskorak između onoga što Fond zdravstvenog osiguranja može da finansira i potreba pacijenata s obzirom na njihov socijalni status.

"Novčana sredstva nisu dovoljna i težište se mora pomjerati ka prevenciji i promociji zdravlja", poručio je Petrović.

On ukazuje na potrebu konstantnog usavršavanja zdravstvenih radnika, ocijenivši da znanja iz oblasti zdravstva napreduju, a pacijenti su zahvaljujući savremenim tehnologijama sve više upoznati i obavješteni kada je u pitanju njihova bolest.

Projekat "Jačanje sestrinstva u BiH" realizuje se uz podršku Visoke medicinske škole zdravstva iz Doboja.

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh