Menu

DOBOJ: Digitalni alati ne koriste se u punom kapacitetu

FOTO: RTV Doboj FOTO: RTV Doboj

U turističkoj ponudi BiH još se ne koriste digitalni alati u punom kapacitetu, sistematično i strateški, rekao je danas u Doboju profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Almir Peštek.

"Potrebno je definisati mjesto digitalnih tehnologija u promotivnim aktivnostima turističke organizacije i napraviti optimalnu kombinaciju tih elemenata sa tradicionlanim medijima za oglašavanje. Raditi na tome kako isporučiti maksimalnu vrijednost kupcu, odnosno turisti", rekao je Peštek novinarima. 

On je naveo da je turizam danas digitalna industrija, hiper konkurentna, bazirana na informacionim tehnologijama, te da nasuprot sebe ima savremenog turistu koji želi unaprijed informacije o ciljanoj destinaciji i mogućnost "on-lajn" rezervacije. 

Peštek je napomenuo da su digitalne tehnologije samo jedan od kanala kojima se prodaju turističke usluge. 

On je istakao da u BiH postoje dobre prakse da određeno područje bude pozicionirano kao turistička destinacijska organizacija. 

"Dobre prakse postoje u svijetu. Mi treba da usvojimo nova znanja i prepoznamo šta se može primijeniti i početi to raditi", rekao je Peštek prije predavanja o temi "Digitalne tehnologije i turizam". 

Prema njegovim riječima, digitalne tehnologije nisu privilegije velikih, već i manje popularnih regija, a ne postoje rješenja koja odgovaraju svima. 

"Osim promocije destinacija, mora se voditi i računa o promociji kvaliteta usluge i ponude", dodao je Peštek. 

Direktor Turističke organizacije grada Doboja Vladimir Marković rekao je da digitalna ponuda turističkih usluga na području ove lokalne zajednice još nije na zadovoljavajućem nivou. 

Predstavnik Organizacije za razvoj turizma regije Doboj - Rotor Siniša Mitrović ukazao je da su u praksi veoma važni kvalitetni video materijal i fotografija destinacije, koje posredstvom društvenih mreža ostvaruju bolju prodaju i dostupnost kupca nego bilo koji drugi tradicionalan način oglašavanja. 

Da bi ostvario bolju komunikaciju sa posjetiocima, direktor Muzeja u Tešnju Ernad Prnjavorac kaže da je ova ustanova bila primorana da primijeni digitalni marketing, digitalizujući dio muzejske postavke. 

Predavanje "Digitalne tehnologije i turizam" organizovao je Američki kutak Doboj i US Alumni asocijacija u BiH, u saradnji sa Turističkom organizacijom Doboj. 

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh