Menu

DOBOJ: Planina Ozren odlično mjesto za seoski turizam

DOBOJ: Planina Ozren odlično mjesto za seoski turizam

Seoski turizam ili agro – turizam je specifičan oblik turizma, a njegov osnovni cilj je vraćanje čovjeka prirodi. Šta to planina Ozren nudi kada je u pitanju seoski turizam, provjerili su naše kolege iz Doboja.

Na području grada Doboj registrovano je sedam seoskih domaćinstava koji raspolažu sa 65 ležaja. Jedno od njih je i seosko domaćinstvo „Roman“ ušuškano u sjevernu padinu Ozrena, ispod vrha Gostilj. Ovaj seoski ambijent na prvi pogled sve ljubitelje prirode ostavlja bez daha. Domaćini ovdje na najbolji način koriste prirodne resurse, od pitomih dolina, prostih pašnjaka, gustih šuma, do visokih i strmih vrhova. Domaća hrana pripremana po starim tradicionalnim receptima glavni je adut ovog domaćinstava.

– Gledajući malo po drugim krajevima malo se više i hoda i putuje. Onda smo utvrdili da imamo jedan takav objekat koji bismo mogli iskoristiti za tako nešto. S’ tim što je priroda ovdje zaista fantastična, dalje uslovi su jako povoljni geografski, ljetni period jako dugo traje. Nudimo domaću hranu, sve ono što se jede na ovom našem području – rekla je Kata Panić, Seosko domaćinstvo “Roman“.

Boravak na selu pruža drugačiji odmor koji opušta i smiruje, gdje život postaje ispunjen sadržajima otkrivanja prirode i tradicije. Ozren je još uvijek pun vrijednog nasljeđa, tradicionalnog načina života, čiste vode i hrane, lijepe i pitome prirode i dobrih ljudi i gdje su očuvani autentični običaji. Čelnici Turističke organizacije ističu da će se u narednom periodu raditi na razvoju seoskog turizma.

– Prije nekoliko mjeseci revidirana je strategija grada Doboja i u toj revidiranoj strategiji predviđeno je da se naglasak stavi na razvoj seoskog turizma, odnosno seoskih domaćinstava koji će se baviti ugostiteljstvom i turizmom. U toj strategiji predviđeni su podsticaji i dosta toga što će ići ka razvoju postojećih seoskih domaćinstava tako i onih koji tek žele da se priključe toj vrsti turizma – kazao je direktor TO Doboj Vladimir Marković

U seoskim domaćinstvima, turisti se mogu okušati u tradicionalnim aktivnostima kao što su branje voća, pečenje rakije, pravljenje vina, domaćih sokova, a pruža se i mogućnost šetnje i vožnje bicikla po planinskim stazama. Let tandem letjelicom pravi je izbor za one hrabrije koji žele da vide svijet iz ptičije perspektive.

Sezona ljetnih godišnjih odmora je u toku. Ukoliko se možda još uvijek niste odlučili gdje da provedete ljetne dane, naša topla preporuka je da dođete na planinu Ozren i posjetite seoska domaćinstva, gdje će vas dočekati ljubazni domaćini.

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh

Sloboda Riječi / Reagovanja / Ja Imam Stav