Logo
Odštampajte ovu stranicu

SPORNE DIPLOME IZ SRPSKE! Ministarstvo BiH ne priznaje sve visokoškolske ustanove

FOTO: Dobojski Info | SPORNE DIPLOME IZ SRPSKE! Ministarstvo BiH ne priznaje sve visokoškolske ustanove FOTO: Dobojski Info | SPORNE DIPLOME IZ SRPSKE! Ministarstvo BiH ne priznaje sve visokoškolske ustanove

Prema pravnom tumačenju Ministarstva civilnih poslova BiH, diplome pet visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske nisu priznate prilikom zapošljavanja u državnim institucijama, iako su u registru Agencije za visoko obrazovanje RS.

Razlog tome je što nisu upisane i u registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH, jer su po datom mišljenju tog ministarstva za rad u javnim ustanovama priznate samo diplome koje izdaju visokoškolske ustanove upisane u registar Agencije HEA BiH.

Fakulteti čije diplome su sporne su "Slobomir P" Univerzitet sa odeljenima u Bijeljini i Doboju, Visoka medicinska škola zdravstva u Doboju, Visoka škola za ekonomiju i informatiku u Prijedoru, kao i Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo i Visoka škola "Koledž kozmetologije i estetike" Banjaluka.

- Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH utvrđeno je da će nadležni državni organi, u svrhu zapošljavanja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditovane visokoškolske ustanove. Time se akreditacija propisuje kao obavezan vid osiguranja kvaliteta - odgovorili su iz Ministarastva neformalnoj grupi studenata "STOP neakreditovanim fakultetima".

Pobrojani su svi nadležni na nivou BiH, entitetima i Brčko distriktu, koji su zaduženi za sprovođenje procesa akreditacije.

- Konačan ishod tog procesa je upis visokoškolske ustanove u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi HEA BiH, nakon što oceni da je rešenje o akreditaciji usklađeno sa minimalnim standardima i kriterijumima u području visokog obrazovanja - ističu u resornom ministarstvu.

IZBEGLI STEČAJ

"Slobomir P" Univerzitet je prvi privatni univerzitet u BiH, sa radom je počeo 2003. i do danas nije obezbedio upis u registar akreditovanih ustanova u BiH. U decembru prošle godine se jedva spasao od stečaja, koji je uplatom 1,5 miliona KM od strane vlasnika američko-srpskog biznismena Slobodana Pavlovića Okružni privredni sud Bijeljina povukao.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.