Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Sumnje i u diplome doktora nauka Saobraćajnog fakulteta

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Sumnje i u diplome doktora nauka Saobraćajnog fakulteta FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Sumnje i u diplome doktora nauka Saobraćajnog fakulteta

Tvrdnje onih odvažnijih, koji poručuju “Jednom mora doći kraj lakim, brzim i često nestručnim završnim radovima i doktoratima” su da je unazad par godina ozbiljno narušen kredibilitet nekada respektabilnog fakulteta.

Dvije dobojske visokoškolske ustanove, Slobomir P Univerzitet i Visoka medicinska škola zdravstva trenutno rade bez akreditacije. Visoka medicinska škola zdravstva je u postupku provjere preduslova za akreditaciju, a Slobomir P Univerzitet, je u postupku provjere preduslova za reakreditaciju i prijeti mu stečaj ili zatvaranje ukoliko do kraja godine ne obezbijedi reakreditaciju.

Iako ima akreditaciju, u problemima je sada i treća dobojska visokoobrazovna ustanova, Saobraćajni fakultet, koji djeluje u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo. Ona je, naime, pod optužbama dijela svojih profesora da štancuje diplome. I to ne bilo kakve, već za viša naučna zvanja, zbog čega je bačena sjenka na data zvanja više od stotinu magistara i doktora nauka, koji su u proteklih 16 godina njegovog postojanja dobili diplome na ovom fakultetu.

Zapravo, grupa profesora sa Saobraćajnog fakulteta u Doboju javno se pobunila protiv načina rada u ovoj visokoškolskoj ustanovi, a konkretno su ukazali na sumnje u nezakonito odobravanje doktorskih radova. Te tvrdnje su “stavili na papir” i sa njima upoznali resorno Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. A među profesorima čija imena se pominju su redovni profesor Ratko Đuričić, vanredni profesor Marko Subotić i docenti Željko Stević i Suzana Miladić-Tešić. Ima ih i više, ali se boje javno deklarisati kao nezadovoljnici, vjerovatno da zaštite svoj daljni rad na fakultetu i pozicije.

Tvrdnje onih odvažnijih, koji poručuju “Jednom mora doći kraj lakim, brzim i često nestručnim završnim radovima i doktoratima” su da je unazad par godina ozbiljno narušen kredibilitet nekada respektabilnog fakulteta, iz kojeg je sa diplomama nakon redovnog studija izašlo i više od 1200 studenata. Nezadovoljni profesori i za njihovo školovanje kažu da nije prilagođeno potrebama tržišta rada, da su srozani kriteriji u ocjenjivanju i da ima dosta nepravilnosti rada i uticaja sa strane, posebno iz vladajućih struktura.

“Još od osnivanja fakulteta 2005. godine je postepeno počelo praktično privatizovanje ustanove, od prvog dekana i njegove interesne grupe, pa se nastavilo sve do sada i aktuelnim rukovodstvom. Beskorisno je tek sada ukazivati na to da diplome verifikuju nekompetentne komisije. Što neko nije postavljao pitanja kada je ovde doktorsko zvanje sticao aktuelni premijer RS Radovan Višković, generalni direktor Rudnika i Termoelektrane Ugljevik Đorđe Popović i drugi”, kaže, za portal Antikorupcija.info, jedan od profesora dobojskog saobraćajnog fakulteta, čije je ime poznato redakciji, ali koji za sada želi biti anoniman.

On tvrdi da svašta još neregularnog ima, ne samo kada je u pitanju diplomiranje, pogodovanje u sticanju viših naučnih zvanja, već je pomenuo i naplaćivanja polaganja ispita i finansijsko poslovanje, posebno ranijeg menadžementa.

A, da se radi o značajnim finansijskim sredstvima kada je u pitanju finansiranje ovog fakulteta govori podatak da je samo Grad Doboj iz budžeta za Saobraćajni fakultet izdvojio četiri miliona maraka, što je tvrdnja aktuelnog gradonačelnika Borisa Jerinića.

Nezadovoljnih profesora što se tiče, oni su u pismu resornom ministarstvu konkretno ukazali na poslednji slučaj ekspresnog doktoriranja prošlog mjeseca.

“Za doktorsku disertaciju iz uže naučne oblasti Transportno inženjerstvo sporna je izabrana komisija, jer izabrani članovi ne ispunjavaju formalne, ni stručne kompetencije za ocjenu disertacije, te nije uopšte nije mogla verifikovati diplomu. Od pet članova komisije, koja je imenovana za ocjenu podobnosti i ocjenu urađene disertacije, nijedan član nije iz oblasti saobraćaja sa kompetencijama discipline obrazovanja Telekomunikacioni saobraćaj i mreže. Neozbiljno je i postavljati pitanje kvaliteta takve disertacije, ne samo zbog navedenog već i zbog toga da je od izvještaja za ocjenu podobnosti teme do izvještaja o urađenoj disertaciji prošlo samo tri mjeseca” – naveli su profesori.

Njihove tvrdnje negiraju sa fakulteta, iznoseći kontratvrdnju da nema ništa sporno, da je sve urađeno po aktima Fakulteta i Univerziteta i da je rad Komisije verifikavan na Senatu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan dobojskog fakulteta Zoran Ćurguz priznaje da je iz godine u godinu manje studenata na ovoi visokoškolskoj javnoj ustanovi, ali da je tome razlog “poplava” privatnih fakulteta, te da Doboj nije dovoljno atraktivan i studenstki grad da bi u njega dolazili mladi iz većih gradova, iako je jedini fakutet tog tipa koji nije privatni.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.