Logo
Odštampajte ovu stranicu

KORONA USPORILA REORGANIZACIJU: Svetska banka odobrila produženje roka za restrukturisanje "Železnica Srpske"

FOTO: Dobojski Info | KORONA USPORILA REORGANIZACIJU: Svetska banka odobrila produženje roka za restrukturisanje "Železnica Srpske" FOTO: Dobojski Info | KORONA USPORILA REORGANIZACIJU: Svetska banka odobrila produženje roka za restrukturisanje "Železnica Srpske"

Rok za završetak projekta reorganizovanja "Železnica Republike Srpske" produžen je do kraja 2022. godine. Projekat restrukturisanja dobro napreduje i znatno je popravljena finansijska situacija preduzeća uz otplatu više od 36 miliona evra duga i zaostalih obaveza, međutim, zbog određenih kašnjenja, Svetska banka je produžila period trajanja zajma do decembra 2022. godine.

To je nedavno potvrdio i Kristofer Šeldon, šef kancelarije Svetske banke za BiH i Crnu Goru.

- Glavni razlog za kašnjenje je složenost projekta. Ta složenost se ogleda u multidimenzionalnom aspektu potrebnih promena i to na tri nivoa - finansijsko restrukturisanje, organizaciono i restrukturisanje radne snage. Na sve tri dimenzije treba raditi istovremeno i usklađeno - istakao je zvaničnik Svetske banke, pod čijim okriljem su i odobrena kreditna sredstva za reorganizaciju.

Na osnovu Sporazuma sa SB dogovoreno je da se restrukturisanje završi sa 2021. godinom, koja je pre četiri godine dala 51,3 miliona KM kredita ŽRS za taj projekat, sa ciljem unapređenja efikasnosti i održivosti funkcionisanja sistema.

- Za finansijsko restrukturisanje namenjeno je 42,7 miliona KM, a obuhvatalo je isplatu zaostalih dugovanja prema radnicima. Za restrukturisanje radne snage određeno je 3,5 miliona i preostalih pet miliona maraka za organizaciono - izjavio je v. d. generalnog direktora ŽRS Željko Radić. Postupak za produženje krajnjeg roka za restrukturisanje ŽRS su pokrenule najviše zbog produžetka pandemije za najmanje godinu dana. Po njihovom mišljenju nije realno da se taj proces, zbog problema koje je donela pandemija, završi u prvobitno planiranom roku i dogovoru sa Svetskom bankom.

Radić je istakao da je Uprava kompanije ostala pri opredeljenju da se ŽRS organizuju kao vertikalno integrisano preduzeće, prema ranijem zaključku Vlade RS.

PRIZNALI POTRAŽIVANJA

U procesu restrukturisanja ŽRS, to preduzeće od posebnog interesa za RS poveriocima je krajem prošle godine priznalo potraživanja od 334 miliona maraka. Ukupno je u Okružnom privrednom sudu Doboj podneto 214 prijava od 1.670 poverilaca, a Viši privredni sud u Banjaluci je odbacio pedesetak žalbi, jer poverioci u ostavljenom roku nisu otklonili nedostatke po prijavi.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.