Logo
Odštampajte ovu stranicu

Ministarstvo privrede bez odgovora na PAD INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE

Ministarstvo privrede bez odgovora na PAD INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE Ministarstvo privrede bez odgovora na PAD INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE

Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici razmatrala informaciju o stanju u industriji u prošloj godini, ali Ministarstvo privrede i preduzetništva RS nije pripremilo nikakav prijedlog kao odgovor na pad industrijske proizvodnje od 11,4 odsto.

Postoji samo jedan zaključak koji je predložilo Ministarstvo, a to je da Vlada upoznata sa stanjem u industriji!

U ovoj informaciji se samo konstatuje da je na pad proizvodnje u prošloj godini najviše uticala tri faktora.

Prvi je prestanak rada značajnih privrednih subjekata zbog potrebe obavljanja remonta postrojenja, među kojima je najveći uticaj imao prestanak rada Rafinerije nafte Brod i HE “Dubrovnik”, te kapitalni remont RiTE “Gacko”.

Dodaju da je drugi razlog za pad industrijske proizvodnje smanjenje potražnje iz inostranstva prouzrokovane usporavanjem svjetske ekonomije, naročito tradicionalnim tržištima u Njemačkoj i Italiji, gdje se takođe bilježio pad industrijske proizvodnje.

Nemogućnosti privrednih subjekata da ugovaraju poslove i s tim u vezi preuzimaju obaveze za njihovo izvršenje zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, u najvećoj mjeri prouzrokovane odlivom radne snage u inostranstvo – treći je glavni razlog koji je uticao na pad industrijske proizvodnje po mišljenju Ministarstva privrede i preduzetništva.

U prerađivačkoj industriji zabilježen je pad proizvodnje od 12,3 odsto, u oblasti vađenje ruda i kamena 4,4 odsto i 12,8 odsto u snabdijevanju električnom energijom.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.