Logo
Odštampajte ovu stranicu

Industrijska proizvodnja za devet mjeseci u padu 5 posto

Industrijska proizvodnja za devet mjeseci u padu 5 posto Industrijska proizvodnja za devet mjeseci u padu 5 posto

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini za period januar-septembar 2019. godine bilježi pad za 5 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku.

Industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na prošlogodišnji septembar manja je za 7,4 posto.

Posmatrano po glavnim indsutrijskim grupama, najveći pad za devet mejseci bilježi se u području Energija 13,8 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda (proizvodi koji nisu još potpuno gotovi, nego su predviđeni za dalju obradu) bilježi pad za 1,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,4 psoto.

U području vađenja ruda i kamena registrovan je pad od 4,1 posto.

Nasuprot tome, rast je zabilježen kod proizvodnje kapitalnih proizvoda 3,6 posto, te trajnih proizvoda za široku ptorošnju 0,4 posto.

Statistički podaci pokazuju da je prerađivačka industrija za devet mjeseci ove godine imala za 3,4 posto manju proizvodnju nego u istom periodu lani.

Proizvodnja baznih metala bilježi pad od 6,6 posto, proizvodnja hemijskih proizvoda pad za 7,3 posto, proizvodnja tekstila pad za -18,8 posto, itd.

Rast bilježe prehrambena industrija 4,1 posto, proizvodnja odjeće 22,1 posto, proizvodnja farmaceutskih proizvoda 12,2 posto...

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.