Menu

DOBOJ: King“ d.o.o. nagrađen u kategoriji malih privrednih društava (VIDEO)

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: King“ d.o.o. nagrađen u kategoriji malih privrednih društava (VIDEO) FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: King“ d.o.o. nagrađen u kategoriji malih privrednih društava (VIDEO)

Komanija „Alumina“ iz Zvornika osvojila je prvo mjesto u kategoriji velikih privrednih društava u Republici Srpskoj u prošloj godini, u okviru 16. tradicionalne manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Repiublike Srpske za 2018. godinu“, koju je sinoć, u KC Banski dvor u Banjoj Luci, organizovala Privredna komora Srpske.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, a treće „Sim technik“ iz Kotor Varoša. Priznanja ovim preduzećima uručila je predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Najuspješnije srednje prirvedno društvo u Republici Srpskoj je „Vendom“ iz Laktaša, drugo mjesto osvojila je kompanija „Raševići“ iz Bijeljine, a treće „Telegroup“ iz Banjaluke, kojima je nagrade uručio predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić uručio je nagrade u kategoriji malih privrednih društava, a nagrađeni su „Farmavit“ iz LJubinja, „King“ iz Doboja, „Vladrag“ sa Pala, „Kromeks“ iz Prijedora i „Tanasić“ iz Bijeljine.

Preduzeća koja su u prethodnoj godini imala značajnu investiciju i doprinijela zapošljavanju su „Dermal R“ iz Kotor Varoša, „Kolektor CCL“ iz Laktaša i „Boksit“ iz Milića, a priznanja im je uručio ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je nagrade za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti u prošloj godini uručio „M:telu“ iz Banjaluke, „Miri“ iz Prijedora i Mljekari „Pađeni“ iz Bileće.

U kategoriji za doprinos razvoju ženskog preduzetništva nagrađeni su direktor kompanije „Mikropek“ iz Banjaluke Željka Krkoška, direktor kompanije „RS Silicon“ iz Mrkonjić Grada Jelena Kuridža, te direktor kompanije „Sim prom“ iz Dervente LJiljana Subotić, a nagrade im je uručio član stručne komisije Jasmin Komić.
Posebno priznanje za ostvareni izvoz u prošloj godini dodijeljeno kompaniji EFT Rudnik i termoelektrana „Stanari“, a za doprinos razvoju turizma pripalo je Olimpijskom centru „Jahorina“.

Za otvaranje novih linija i povezivanje Republike Srpske sa značajnim evropskim destinacijama posebno priznanje dodijeljeno je „Aerodromima Republike Srpske“.
Posebno priznanje za internacionalizaciju poslovanja privrednih subjekata iz Republike Srpske dodijeljeno je „Elnos grupi“ iz Banjaluke, a za doprinos privrednom razvoju izrazito nerazvijenih opština preduzeću „Termal INT“ iz Lopara. Posebna priznanja uručila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Priznanja u kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda priznanja su dobili Business Software Intelligence – BSI d.o.o. Prnjavor – bMachine PARKOMAT, Kaldera Company d.o.o. Laktaši – Srednjenaponsko postrojenje, Mljekara Pađeni d.o.o. Bileća – Sir iz mješine, Farma koza Alpino – Sapun od kozijeg mlijeka, Euro Lab d.o.o. Banja Luka – Linija proizvoda Euro Tiss, Krajina Klas d.o.o. Banja Luka – Linija proizvoda „Zdravo i ukusno“, MI Trivas d.o.o. Prnjavor – Čajna kobasica , Procesna oprema inženjering d.o.o. Laktaši – Linija proizvoda „Inox bojleri“, San Marco d.o.o. Bijeljina – Linija proizvoda „Torte“ i Lider MM Co d.o.o. Laktaši – Linija proizvoda „Prirodni proizvodi za njegu lica“.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da prisustvo zvaničnika Srpske na ovoj manifestaciji pokazuje da je privreda u fokusu pažnje rukovodstva Srpske i da znači podršku novim uspjesima privrednika.

Đurić je rekao da je dosadašnja dobra saradnja privrednika sa organima vlasti na republičkom i lokalnom nivou doprinijela uspjehu i onih koji se večeras nagrađuju, koji su zaslužni za pozitivne trendove po skoro svim pokazateljima uspješnosti poslovanja u 2018. godini.

Naveo je da je u prošloj godini ostvaren rast industrijske proizvodnje za 3,6 odsto, rast izvoza za 7,6 odsto, rast zaposlenih u prerađivačkoj industriji za 2,1 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom, kako je istakao, iznosila je 71,7 odsto, a povećanje javnih prihoda za četiri odsto.

Predsjednik Đurić je rekao da iza ovih rezultata stoji mnoštvo dobro realizovanih poslova u svim sektorima privrede, te naglasio da u uslovima žestoke konkurencije nije bilo jednostavno plasirati robu i usluge iz Srpske na domaćem i inostranom tržištu.

Naglasio je da se mnogo domaćih kvalitetnih proizvoda, izrađenih po najvišim svjetskim standardima prodaje pod zaštitnim znakom renomiranih svjetskih proizvođača ili su kao dijelovi ugrađeni u automobile, brodove, avione, složene industrijske mašine.

– Nema mjesta nezadovoljstvu postignutim, što ne znači da ne treba težiti ka višem i boljem. Znamo mi da ovo nije dovoljno, ali znamo i kako može bolje. Naš cilj je tehnološko unapređenje i digitalizacija privrede, ekološki prihvatljive proizvodnje i veća produktivnost za dinamičniji privredni rast, za veće plate, viši standard građana – istakao je predsjednik Privredne komore i dodao da se ništa od toga ne može desiti samo od sebe i da je potrebno mnogo znanja, zalaganja i ulaganja i odlučnost relevantnih faktora u društvu za potrebne promjene.

Predsjednik Đurić je istakao da programski elementi Vlade Srpske za 2019. godinu imaju bezrezervnu podršku privrednika koja je više puta iskazana.
– Na tom putu neophodna je sinergija svih činilaca društva, a sada da je prava šansa da se to ostvari, s obzirom na jednoobraznu vlast u Srpskoj i zajedničkim organima BiH – dodao je Đurić i čestitao na ostvarenim rezultatima onima koji su u privrednom smislu obilježili 2018. godinu sa željom za još većim uspjesima i da budu uzor i drugima na putu napretka i snažnijeg razvoja Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je podršku mladim privrednicima i predložila organizatorima manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“ da od sljedeće godine uvedu priznanje i u ovoj kategoriji.

Cvijanovićeva je istakla da je neophodno uvođenje priznanja za najboljeg mladog privrednika kao vid podrške i naglasila da Republika Srpska ima čestitih, obrazovanih, sposobnih mladih ljudi, sa dobrim poslovnim inicijativama, koji svoju šansu vide upravo u privatnom biznisu.

– U prilog tome govori i činjenica da smo za Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina `Startap Srpska` imali veliki broj zainteresovanih mladih ljudi. Zato je potrebno da tražimo dodatne mogućnosti da podržimo i promovišemo mlade ljude i njihove poslovne ideje – navela je Cvijanovićeva.
Izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje ovom skupu sa predstavnicima uspješnih malih, srednjih i velikih preduzeća, ističući da su svi oni veliki, bez obzira na obim poslovanja jer svi doprinose razvoju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je čestitala nagrađenima i izrazila nadu da će u predstojećim godinama biti sve više kandidatkinja za dodjelu priznanja uspješnim privrednicama.
– Uz čestitku svima koji su dobili ova važna priznanja, želim da kroz dodatni aktivizam svi zajedno radimo na jačanju Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva i dodala da je čvrsto opredjeljenje vlasti za još brži privredni rast i organizovaniju, bolju Republiku Srpsku.

– To zahtijeva angažovanje svih nas i vjerujem da ćemo nastaviti zajedničkim djelovanjem da radimo na postizanju tog cilja – poručila je predsjednik Srpske.
Naglasila je da snaga zajednice zavisi od kolektiviteta i sposobnosti da se pojedinačni napori i dostignuća pretoče u zbirni, zajednički, kolektivni rezultat.

– Smatram da i večeras, to na neki način, radimo i pokazujemo jedinstvo i snagu – dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, posebno je zadovoljstvo znati da Republika Srpska ima uspješne društveno odgovorne kompanije koje vode računa kako prema svojim klijentima, tako i prema svojim zaposlenima, prema budžetu i socijalnim fondovima, prema okolini i društvu u cjelini.

Izrazila je zahvalnost Privrednoj komori Srpske – organizatoru ove manifestacije i istakla da se na ovom već tradicionalnom, prepoznatljivom skupu, priznanja uručuju privrednim subjektima koji su svojim poslovnim rezultatima, ali i odnosom prema društvu u cjelini, zaslužili taj vid pažnje.

Cvijanovićeva je zahvalila i privrednicima na dobroj komunikaciji i saradnji koju je imala sa njima dok je obavljala dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske, napominjući da su kroz mnoge izazove prolazili zajedno, u tijesnoj saradnji i sa sindikatom, kao trećim socijalnim partnerom.

– Sigurna sam da će ta dobra saradnja biti nastavljena i tokom mandata nove Vlade, jer bez dobre komunikacije nema ni dobrih zajedničkih rješenja, a svjedoci smo da, bez obzira da li je riječ o nekom važnom političkom, ekonomsko-finansijskom ili socijalnom problemu, onda kad do rješenja dolazimo zajedno, ta su rješenja bolja i snažnija nego kad se donose izolovano – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je tu lekciju naučila davno, odmah na početku svog mandata.

– Upravo iz tog razloga uspjeli smo da dobro komuniciramo i da razumijemo koliko je važno da sve ono što zajedno trasiramo bude i zajedničko rješenje. Ne kažem da je sve bilo sjajno i savršeno, niti ikada tako može biti, ali znam da je zajednički napor uvijek preduslov za dobar rezultat – rekla je Cvijanovićeva.

Navodeći da život ne počinje ni sa jednom novom Vladom, novim ministrom ili direktorom, novim predsjednikom, Cvijanovićeva je poručila da je važno da se ono što je rađeno juče nadograđuje danas, a ono što se radi danas, unapređuje sutra i da svi treba da budu privrženi istom cilju – sve jačoj Republici Srpskoj.

Podsjetila je da je uz aktuelnu vlast postignuta finansijska i ekonomska stabilnost Republike Srpske, da su dostignuti neki rekordni makroekonomski pokazatelji od kada se oni prate u Republici Srpskoj.
Prema njenim riječima, ostvaren je i privredni rast koji predstavlja solidnu osnovu da se kreće dalje i da se nastavi sa povećanjem plata i penzija, obezbjeđivanjem novih radnih mjesta, realizovanjem infrastrukturnih projekata i modernizovanjem društva u skladu sa trendovima savremenog svijeta.

Napomenula je da Republika Srpska već 17 kvartala uzastopno bilježi rast BDP-a, odnosno od trećeg kvartala 2014. godine, zaključno sa trećim kvartalom 2019. godine.

– Naravno, čeka još mnogo izazova, neka rješenja moramo doraditi, neke od započetih aktivnosti završiti, osmisliti i kreirati još mnogo drugih, novih aktivnosti i zakonskih rješenja i težiti prema višim stopama privrednog rasta, većoj zaposlenosti, boljim platama i penzijama i većem stepenu socijalne zaštite i sigurnosti – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Upravnog odbora komapnije „Alumina“ Milorad Motika istakao je da ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza.
On je zahvalio za priznanje za najuspješnije veliko privredno društvo za prošlu godinu koje je ova kompanija dobila na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2018. godinu“.

Motika je istakao da kompanija „Alumina“ uredno servisira sve svoje obaveze od poreza i doprinosa, da ima takav kvalitet da u posljednje dvije godine nije imala nijednu reklamaciju i da je jedna od rijetkih firmi koja ne može proizvesti koliko može prodati.

Problemi sa kojima se „Alumina“ suočava su, kako je rekao, nedovoljna željeznička i transportna infrastruktura, kao i nedostatak stručnog kadra, koji iz škola ne izlaze obučeni za rad na mašinama i upozorio da će to biti sve veći problem.

Motika je naglasio da su pripremljeni svi uslovi za brži razvoj ove kompanije.

– Do kraja juna pustićemo u rad još jedan proizvodni objekat od 6.500 metara kvadratnih, tako da ćemo imati još tri nova proizvoda, a do kraja godine imaćemo još dva nova proizvoda u dva nova objekta koja pripremamo za proizvodnju – najavio je Motika.

Napomenuo je da ova kompanija posluje u vrlo specifičnim uslovima zato što je kompanija koja je vlasnik „Alumine“ u stečaju.

– Imamo ukupno zaduženje od dva odsto kredita, što je jedna od rijetkih kompanija koja na tako visokom nivou prihoda ima nisku stopu kreditnog zaduženja – kazao je Motika. Manifestaciji su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, načelnici i gradonačelnici opština, predsjednici privrednih komora iz regiona, članovi diplomatskog kora, brojni privrednici.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

5 Komentara

 • doboj074
  doboj074 ponedeljak, 01 april 2019 09:03 Link komentara

  Malo je nebuloza da King (i njemu slicni) dobijaju priznanje o uspjesnosti a radnicima isplacuju plate koje su ispod prosjecne (ako je vec drzava nekom magijom odlucila da je prosjecna plata 800 i nesto KM).
  Kako su to onda oni uspjesna firma?

  Prijavi
 • Milis
  Milis ponedeljak, 01 april 2019 07:06 Link komentara

  I ovaj King nešto opasno krenulo. Posao postavljanja kamera u Doboju dobio bas King i neka je dobio ali pogledajte malo kako to postavljaju. Da li uopste neko vrši nadzor radova ili im je prepušteno na volju. Kablovi vise na sve strane i čim stignem fotografirati malo ću ih promovisati na društvenim mrežama i portalima jer je katastrofa kako to rade.

  Prijavi
 • @Škorpija
  @Škorpija nedelja, 31 mart 2019 16:27 Link komentara

  Vjerovatno "naši ljudi" sa parama iz of šor fondova :-)

  Prijavi
 • Милан
  Милан nedelja, 31 mart 2019 16:27 Link komentara

  Лијепо признање за KING. Честитам.

  Prijavi
 • шкорпија
  шкорпија nedelja, 31 mart 2019 12:37 Link komentara

  Због чега или кога је Влада продала акције компаније "Алумина" из Зворника - "златне коке" Републике Српске -
  "компанији" "Батагон" из Швајцарске ??? Ко су стварни власници "компаније" "Батагон" ???

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

VRELE NOVOSTI IZ MERIDIANOVOG KAZINA: Tri puta veći džekpotovi vode te do bogatstva

Ljeto je stiglo, temperature rastu, a u Meridianu- rastu džekpotovi na kazinu. I to tri puta!

OGLAS ZA POSAO: Potreban montažer (2 izvršioca Doboj)

BEOCOMP d.o.o. – Namještaj LOCO je jedna od najznačajnih firmi koje se bave namještajem (proizvodnja...

OGLAS ZA POSAO: Potreban trgovac/trgovkinja

BEOCOMP d.o.o. – Namještaj LOCO je jedna od najznačajnih firmi koje se bave namještajem (proizvodnja...

SP U VATERPOLU: Podmlađeni „delfini“ na ispitu, Crna Gora prvi rival

U Južnoj Koreji se do 28. jula održava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, u okviru kog će biti...

Ekonomija i Privreda

DOBOJ: Kazne za neizdavanje računa i do 16.000 KM

Novi i znatno stroži Zakon o fiskalnim kasama Republike Srpske juče je stupio na snagu, što znači da...

DOBOJ: Sindikalci tuže upravu Željeznica Srpske

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija pri "Željeznicama Republike Srpske" podnijeli su ...

NAGRAĐENA PRIČA: Bacanje miliona na autoput Banjaluka – Prijedor bez analize o prometu

Svjetlana Šurlan, novinarka portala Capital, dobitinica je ACCOUNT-ove nagrade za izvještavanje o ko...

DOBOJ: Zdravstveno osiguranje nezaposlenih od 1. januara u FZO

Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju donose se jer nezaposlena lica više neće moći...

DOBOJ: Režije i drva plaćaju iz kase uzajamne pomoći

Umjesto iz vlastitog novčanika, dobojski penzioneri za novcem kojim će platiti račune ili kupiti ogr...

Kriju se izveštaji Investiciono razvojne banke Srpske, poslanici treba da znaju kako se posluje

Više od četiri godine pred poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srpske nije došao niti jedan izvj...

MUP kupuje 110 radara vrijednih 10 miliona KM

Nakon što je propao plan da u partnerstvu sa turskom firmom nabavi stotine radara kojima bi pokrili ...

DOBOJ: Vlada Republike Srpske žirant za kredit za novu bolnicu

Vlada Republike Srpske planira u ovoj godini da izda garancije od 800 miliona maraka za kredite koje...

UPRAVLJAJU ŽELJEZNICOM, A NIKO OD NJIH NIJE INŽENJER Još jedan apsurd u velikom javnom preduzeću

U Nadzornom odboru Željeznica RS, koji ima pet članova, zastupljene su sve vladajuće stranke i nijed...

DOBOJ: Kreće trka za četiri stana (VIDEO)

Građani Srpske koji žele da učestvuju u nagradnoj igri “Deset računa izbroji i stan osvoji” koverte ...

DOBOJ: Broj zaposlenih u Željeznicama RS-a smanjen za 700

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić održao je danas, 10.07.2019. godine, sastan...

DOBOJ: Počela isplata junske penzije

U Republici Srpskoj danas počinje isplata penzija za jun, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i inval...

DOBOJ: Nezadovoljni sindikalci "Željeznica" najavljuju krivične prijave (VIDEO)

Saga oko "Željeznica" se nastavlja. Naredne sedmice stići će prijave protiv onih koji su načinili vi...

SINDIKATI PRIJETE SKANDALOM Počinje javna prozivka lopova, slijedi blokada pruga i puteva

Nakon štrajka upozorenja na Željeznicama RS i ćutnje uprave i resornog ministarstva, iz Konfederacij...

DOBOJ: Počela isplata pronatalitetne naknade

U Republici Srpskoj danas je počela isplata prava na pomoć za opremu novorođenčeta i pronatalitetnu ...

Julska penzija u Republici Srpskoj biće veća za dva odsto

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je Vlada n...