Logo
Odštampajte ovu stranicu

Veletrogovci ogorčeni namjerom Vlade Srpske da ih fiskalizuje

FOTO: Dobojski Info | Veletrogovci ogorčeni namjerom Vlade Srpske da ih fiskalizuje FOTO: Dobojski Info | Veletrogovci ogorčeni namjerom Vlade Srpske da ih fiskalizuje

– Vlada će uredbom odrediti djelatnosti koje će biti oslobođene fiskalizacije
– Privrednici: Stvara se nesigurnost ukoliko se zakonom ne definišu oslobađanja od fiskalizacije

Novim zakonom o fiskalizaciji u Republici Srpskoj fiskalne račune moraće da izdaju i veletrgovci, što do sada nije bio slučaj, a ta novina izazvala je negodovanje privrednika na današnoj javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona.

Narodna skupština RS donijela je zaključak da se Nacrt zakona o fiskalizaciji uputi na javnu raspravu, koja je danas održana u prostorijama Privredne komore RS, a zbog epidemioloških mjera svi zainteresovani su mogli da ušestvuju i online.

Rasprava je izazvala veliko interesovanje privrednika, a posebno su bili zainteresovani veletrgovci koji nisu srećni zbog toga što će ubuduće i oni biti u sistemu fiskalizacije.

Pomoćnik ministra finansija RS za fiskalni sistem Slobodanka Popović rekla je da predmet fiskalizacije uključuje i maloprodaju i veleprodaju, a da će Vlada uredbom odrediti djelatnosti koje će biti oslobođene fiskalizacije gdje to tehnički i funkcionalno ne bude bilo moguće.

„Međutim, ovo rješenje je primjenjivo u skoro svakoj djelatnosti. Prema postojećem zakonu, fiskalne račune nemamo kod automata za kafu, a ovim tehnologijama i tu je moguće“, navela je Popovićka.

Privrednici: Srpska će izgubiti na konkurentnosti

Pokušala je veletrgovce da odobrovolji obećanjem da neće svi obveznici biti odjednom fiskalizovani.

„Mi ćemo u idućoj godini raditi pripremu, a pravilnikom ćemo dati neke rokove. Veleprodaja je, jasno nam je, komplikovanija, i tu ćemo dati više vremena da sprovedemo ovaj proces. Zakon je prilično kratak i uopšten, jer ne možemo svaku djelatnost staviti u zakon“, kazala je Popović.

Međutim, to nije utišalo nezadovoljne veletrgovce, koji su, između ostalog navodili da Republika Srpska, ukoliko i dalje želi ostati konkuretna sa zemljama u okruženju, treba da ima slična rješenja u oblasti fiskalizacije, navodeći kao primjer Srbiju u kojoj veleprodajni promet nije fiskalizovan.

Fiskalizacija automata

Fiskalne račune, kako je predviđeno novim zakonskim rješenjem, izdavaće i automati.

„Predmet fiskalizacije je promet robe i usluga čije se plaćanje vrši gotovinski ili bezgotovinski, uključujući i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja – automata“, navedeno je u zakonu.

„Zahvaljujući ostalim niskim troškovima za pokretanje biznisa, za sve one koji se ne planiraju baviti maloprodajom i pružanjem usluga fizičkim licima, veoma je značajno što nisu imali startni trošak za fiskalizaciju, naročito za samostalne preduzetnike koji uglavnom otpočinju posao sa manjim sredstvima“, naveo je jedan od učesnika na javnoj raspravi.

Vladi su zamjerili i što nisu uradili analizu koja bi pokazala zbog čega je sada potrebno fiskalizovati veleprodajni promet.

„Da li je taj promet u sivoj zoni, kako može biti u sivoj zoni i da li se fiskalizacijom siva zona sprečava. Cilj koji je naveden da se vrši kontrola ulaza i izlaza kroz sistem fiskalizacije je neopravdan, jer je to moguće samo u ograničenom broju slučajeva“, moglo se, između ostalog, čuti na javnoj raspravi.

Imali su zamjerke i na to što će Vlada uredbom definisati koje djelatnosti će biti oslobođenje fiskalizacije.

„Stvara se nesigurnost ukoliko se zakonom ne definišu oslobađanja od fiskalizacije“, naveli su privrednici.

Veletrgovci su bili obveznici fiskalizacije do od 2007. do 2014. godine, a od 2014. su oslobođeni te obaveze.

Zamjerke na nacrt zakona imali su i hotelijeri koji su postavili pitanje kako će se obavljati fiskalizacija prilikom avansnog plaćanja, a iz Ministarstva finansija su obećali da će ovoj djelatnosti posvetiti posebnu pažnju.

Predstavnici radne grupe koja je radila na novom zakonu na raspravi su, između ostalog, rekli da su kod postojećeg sistema poreski obveznici pronašli način da izdaju faslifikovani račun, a da on izgleda kao fiskalni, dok je račune sa izdatim QR kodom, koji predviđa novi sistem, nemoguće falsifikovati.

Predstavnica Ministarstva finansija je istakla i da se Vlada se odlučila da finansira inicijalne troškove fiskalizacije.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije pisao da će novi sistem fiskalizacije Republiku Srpsku koštaće 50 miliona maraka.

Novi sistem će, kako tvrde u Vladi te da će biti zasnovan na Blochchain tehnologiji koju odlikuje visok stepen bezbjednosti i koji ne ostavlja prostor za manipulaciju, tvrde u Vladi RS.

Sistem će se bazirati na QR kodu (engl. Quick Response) koji će biti jedinstven za svaki fiskalni račun i kupac će odmah nakon izdavanja moći da ga provjeri skeniranjem ili na sajtu Poreske uprave.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.