Menu

TUŽILAŠTVO ODBRANILO DIREKTORA DOBOJSKE BOLNICE: Đurđević “radio kako je mogao” pa zakinuo radnike za 29 miliona KM

 • Autor  Žana Gauk Žurnal
 • 9 Komentara
FOTO: Dobojski Info | TUŽILAŠTVO ODBRANILO DIREKTORA DOBOJSKE BOLNICE: Đurđević “radio kako je mogao” pa zakinuo radnike za 29 miliona KM FOTO: Dobojski Info | TUŽILAŠTVO ODBRANILO DIREKTORA DOBOJSKE BOLNICE: Đurđević “radio kako je mogao” pa zakinuo radnike za 29 miliona KM

Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Vlade Đurđevića, nekadašnjeg direktora dobojske bolnice, tužilac Olivera Rauković donijela je 27. jula, tri godine nakon što je Strukovni sindikat doktora medicine RS podnio krivičnu prijavu zbog grubog kršenja prava radnika. Raukovićeva je navela da je “iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično”.

Tužilac dobojskog Okružnog tužilaštva Olivera Rauković pridružila se Gordani Šalvarici iz trebinjskog tužilaštva, Siniši Markoviću iz banjalučkog i Snježani Petković i Dragici Glušac iz Republičkog javnog tužilaštva tvrdeći da neplaćanje poreza i doprinosa radnicima u zdravstvu nije krivično djelo.

Slučaj, na koji je Raukovićeva bez problema stavila potpis, težak je više od 29 miliona KM, koliko iznose dugovanja dobojske bolnice “Sveti apostol Luka” prema radnicima i to za period od 2014. do proljeća 2017. godine.

Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Vlade Đurđevića, tadašnjeg direktora ove javne zdravstvene ustanove, donijela je 27. jula ove godine, tri godine nakon što je Strukovni sindikat doktora medicine RS podnio krivičnu prijavu zbog grubog kršenja prava radnika.

Raukovićeva je navela da je “iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično”!

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Sindikat je prijavu protiv Đurđevića podnio 7. avgusta 2017. godine, jer 32 mjeseca medicinarima nije izmirivao obaveze propisane Zakonom o radu RS. To ga, svakako, nije mnogo uznemiravalo pa nije podnio ni ostavku na mjesto direktora bolnice, iako su radnici izgubili sva osnovna, zagarantovana prava.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić tada je istakao da je novca za poreze i doprinose bilo, jer je Fond zdravstvenog osiguranja RS redovno izmirivao obaveze po fakturama za pružene medicinske usluge.

“Samo u četiri mjeseca 2017. godine dug dobojske bolnice za poreze i doprinose radnika iznosio je 1,5 miliona KM. Za 32 mjeseca – više od 29 miliona KM. Svih 36 direktora javnih zdravstvenih ustanova u RS, protiv kojih su prijave podnesene, bili su upoznati sa grubim kršenjem zakona. Iako su bili upozoreni na prijave, prema radnicima obaveze nisu izmirili”, naveo je.

Za tri godine navodne istrage ozbiljna tužiteljka Rauković, u dokumentu ispisanom na pet strana, nije mogla sa sobom da se usaglasi da li je u pitanju Duško Lugonjić ili Duško Dugonjić, ali je zapisala da je on, kao šef službe za finansije dobojske bolnice, priznao da uplate obaveza prema zaposlenima nisu bile redovne.

KO JE SPOMENUO RADNIKE?!

Da apsurd bude veći, Lugonjić je rekao kako bolnica, za uplatu poreza i doprinosa, “nikada nije dobila namjenska sredstva”. Kako su medicinari bili posljednja rupa na sviralu, tako su i obaveze prema njima izmirivane “u skladu sa trenutnom finansijskom situacijom”.

Menadžment, očito postavljen po podobnosti, a ne sposobnosti, ništa nije uradio da ispoštuje Zakon. Pred dobojskim Okružnim javnim tužilaštvom obrušio se na Fond zdravstvenog osiguranja RS.

“Bolnica je vodila brigu o radnicima koji su morali da odu u penziju, kako ne bi bili oštećeni. Po osnovu ugovora, od FZO RS dobijala je tranše, ali to obuhvata sva sredstva za ukupno finansiranje – nabavku lijekova, medicinskog potrošnog materijala, nabavku i održavanje medicinske opreme i obaveze prema radnicima. Nikada ta sredstva nisu bila namjenska za poreze i doprinose”, istakao je.

Po Lugonjićevim tvrdnjama koje je tužilaštvo uvažilo, FZO RS nije uplaćivao dovoljno novca kako bi bolnica funkcionisala.

PODRŠKA VLADE RS, TUŽILAŠTVO U ODBRANI NEZAKONITOSTI

“Ugovor podrazumijeva mogućnosti FZO RS, ne i potrebe bolnice”, zaključio je.

Kršenje Zakona i konstantno urušavanje prava radnika podržala je i vlast u RS. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, tada na čelu sa SNSD-ovom perjanicom Draganom Bogdanićem, 5. februara 2015. godine dalo je saglasnost na plan trošenja novca za 28 zdravstvenih ustanova. Među njima je i bolnica “Sveti apostol Luka”, kojoj je dato 126.672 KM za izmirenje obaveza prema radnicima, ali samo onim koji idu u penziju.

Na osnovu Lugonjićevog priznanja kršenja Zakona i dokumenata prikupljenih u istrazi, Okružno javno tužilaštvo u Doboju zaključilo je da Đurđević, kao direktor bolnice, nije mogao da učini ništa “pošto je FZO RS plaćao za pružene usluge, ne i poreze i doprinose”.

Uz još nebuloznih opravdanja za beskrupulozno ponižavanje radnika stoji i to da su obaveze prema njima izmirivane pojedinačno, samo kada idu u penziju, kao i da je Đurđević radio onako kako je mogao.

Kako je mogao, tako se ponovo i uhljebio. Nakon što je sredinom 2017. godine otjeran iz direktorske fotelje, bahati direktor nije završio ni na ulici ni iza rešetaka, već u Institutu za javno zdravstvo RS.

U KORIST PODOBNIH DIREKTORA

Istu odluku, uz identična “pranja” krivice, 8. maja donijela je i zamjenica glavnog okružnog tužioca u Trebinju Gordana Šalvarica. Po njenoj ocjeni, direktor Doma zdravlja u Trebinju Vaso Mijanović nije počinio krivično djelo. U dokumentu je navela da dokaza protiv bahatog direktora “nije bilo dovoljno”.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, odnosno tužilac Siniša Marković, 22. januara utvrdio je da nekadašnji direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirko Stanetić neće odgovarati pred zakonom, iako je na isti način zakidao radnike.

Sektor kriminalističke policije Tužilaštvu je dostavio mnogobrojne finansijske dokaze, kao i svjedočenja, ali u radu bivšeg menadžera najveće zdravstvene ustanove u RS nisu našli ništa sporno. Ni dokaz da za Stanetića od 1. jula 2014. do 31. marta 2017. godine radnici nisu bili prioritet, tužiocu Markoviću nije mnogo značio.

I Republičko javno tužilaštvo predmete koji se odnose na kriminal, korupciju i bahato zaobilaženje zakona rješava po kratkom postupku – naredbom o nesprovođenju istrage. Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala u februaru 2019. godine nije vidjelo problem u odlukama direktora zvorničkog Doma zdravlja Radivoja Aćimovića i bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ Siniše Maksimovića kojim su radnike mjesecima pa i godinama zakidali za poreze i doprinose.

Republičke javne tužiteljke Snježana Petković i Dragica Glušac, odlučujući po krivičnim prijavama Strukovnog sindikata protiv ovog dvojca podnesenim Okružnom tužilaštvu u Bijeljini još u martu 2018. godine, uz mnogobrojne materijalne dokaze, ipak su odlučile da se ne bave navedenim predmetima, jer nisu vidjele lošu namjeru.

Sindikat doktora medicine 30. marta 2018. godine podnio je krivične prijave protiv 36 direktora bolnica i domova zdravlja u RS zbog neplaćanja poreza i doprinosa. Uz njih tada su dostavljeni i dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova.

Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, naveli su tada u Sindikatu, ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, 31. decembra 2017. godine iznosila su 121.286.475 KM, što je za 17.852.309 KM više u odnosu na godinu ranije. Na kraju 2016. godine ova dugovanja iznosila su 103.434.166 KM.

OJT Doboj

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

9 Komentara

 • Mark
  Mark petak, 07 avgust 2020 22:22 Link komentara

  Nije krivicno djelo.... to je vise kao humanitarni rad. Dobro dosli u pobratimsku zonu sumraka. Vole vas Mile i Vucko....

  Prijavi
 • Milan
  Milan petak, 07 avgust 2020 19:38 Link komentara

  Uhhh dobro je. Trznuli ste me sa ovom fotkom. Pomislio sam da je umro.

  Prijavi
 • Milivrag
  Milivrag petak, 07 avgust 2020 18:31 Link komentara

  A jesi se primio Milidraže, hahahahaha..... Hebo te žuti. Hahahhaha

  Prijavi
 • Drug Tito
  Drug Tito petak, 07 avgust 2020 17:35 Link komentara

  Namazan je Zuti i to ne samo rdjavom bojom, namazan je taj raznim bojama a vremenom je razvio fantastican njuh za pljacku...stari je to DB-ovac, ne boji se nikoga i sve sto je ukrao halal mu bilo - kad nece drzava da hapsi i treba da ga nagradi!
  Predlazem da mu se i Plaketa grada ove godine dodjeli sa sve Dodikom da mu je uruči.
  Obren moze dodati Plaketu.
  A naš "gradonačelnik" Boris moze docekivat goste na vratima.
  Zna li se dokle je dosla otimacina restorana Doma JNA, jesu ga teletabisi u talu s Obrenom privatizovali?
  Kako bi se one dvojice namlatio, uhh...

  Prijavi
 • Milidrag
  Milidrag petak, 07 avgust 2020 15:44 Link komentara

  MILIVRAG,e p ne moze svako to da bude,za te funkcije treba biti šampion u svim satanskim disciplinama,ja mogu biti obicna ulizica kao i ti,nasi dometi tu prestaju.

  Prijavi
 • Obro
  Obro petak, 07 avgust 2020 13:53 Link komentara

  Sve ce to snsd pozlatiti, posebno sada kada prodju na izborima sa "osvojenih" 40% glasova heheh

  Prijavi
 • Dobojlija
  Dobojlija petak, 07 avgust 2020 13:15 Link komentara

  Govnjivu motku u šake pa sve po glavi! Tužilaštvo i sud treba rasformirati, a sve te sudije i tužioce poslati u Sibir pa da vidimo kako bi tamo tužili i sudili. Bahati su i bezobrazni do srži! Vladu Žutog je već odavno trebalo ptotjerati iz Doboja!

  Prijavi
 • MILIVRAG
  MILIVRAG petak, 07 avgust 2020 13:15 Link komentara

  Jbg,budi i ti političar,advokat ili ulizica!

  Prijavi
 • Milidrag
  Milidrag petak, 07 avgust 2020 12:53 Link komentara

  Hahhaha,tuzilastvo ljudska prava dupe glava,a ti narode dudlaj.poglefajte auta po gradu,tuzilastvo,advokati,politicari sve po 100-200.000km,uz podrsku grafonacelnika i obrena,glasajte za nas

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Dobojski gigant „Proda-Mont“ Doboj osvaja tržište grada Banja Luka

Građevinska firma DOO “Proda-Mont” iz Doboja, svoj potpis stavila je na veliki broj stambeno-poslovn...

Želiš li POKLON za Formulu 1? Samo u Meridianu!

Isprati trku F1 sa najboljom ponudom za sportsko klađenje i specijalnim poklonom od 10 KM!

OGLAS ZA POSAO: Potrebni iskusni monteri za rigips

Firma sa sjedištem u Sloveniji traži iskusne montere za rigips, sa bosanskohercegovačkim državljanst...

Kompanija Meridian: Solidarnost sa svojim sugrađanima u vremenu pandemije je prioritet svake zajednice

Da su otežani uslovi života i funkcionisanja kompletne zajednice u ovom vremenu u cijelom svijetu, a...

Ekonomija i Privreda

Haotična zaduživanja Srpske izluđuju investitore

Ministarstvo finansija Republike Srpske nepoštuje vlastiti kalendar održavanja aukcija, kao ni najav...

Bosnić u Banjaluci osnovao firmu za uzgoj konoplje

Srpsko – kanadski novinar, politički aktivista i zagovornik legalizacije marihuane Džon Bosnić osnov...

DOBOJ: Održana 16. sjednica Privrednog savjeta

U Doboju je održana 16. sjednica Privrednog savjeta. Na sjednici je usvojeno nekoliko izvještaja i i...

Uzimanje novca javno, trošenje tajno

Vlasti u Bosni i Hercegovini su privrednicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom virusa korona, ...

Aukcije dokaz ekstra profita firmi koje posluju sa državom

Javna preduzeća i ustanove u Republici Srpskoj gube velike iznose novca u nabavkama gdje nema konkur...

UIOBiH: Pad naplate prihoda od indirektnih poreza

Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u BiH u osam mjeseci (januar – august) ove godine pala je...

DOBOJ: Podsticaji za 28 dobojskih privrednika

Privrednici iz Doboja njih 28, čiji je rad za vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona ...

DOBOJ: U ponedjeljak promocija poljoprivrednih proizvoda Klastera dobojske regije Poljoklast”

U Gradu Doboju će u ponedjeljak, 21. septembra u Gradskom parku sa početkom u 12 časova, biti održan...

DOBOJ: Restrukturiranje ŽRS pod pritiskom 300 miliona KM duga

Ispitno ročište na kojem će se utvrditi potraživanja povjerilaca „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS)...

MTELOV MONOPOL U SRPSKOJ UZIMA DANAK: Nema tržišta, opao kvalitet usluga, stale investicije

Kupovinom gotovo svih manjih operatera u Republici Srpskoj i uspostavljanjem monopola nad tržištem t...

Vlast krije kakav je dogovor sklopila sa Srbijom oko HE „Buk Bijela“

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) Luka Petrović krije detalje memo...

AKO SUDIJA ZABUŠAVA, RS GRAĐANIMA PLAĆA 3.000 KM Šta sadrži prvi zakon o suđenju u razumnom roku

Građani Republike Srpske, prvi put u istoriji, uskoro će imati zakonsko pravo da traže kraće trajanj...

Formirana Kancelarija za oduzimanje imovine: Nesmetan pristup svim podacima građana Srpske

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o određivanju Kancelarije za oduzimanje imovine u Ministar...

Privreda u dogovorom s bankama izbjegava bankrot

Preduzeća u Republici Srpskoj će lakše prevazilaziti finansijske probleme, a banke lakše naplaćivati...

SNSD razgrabio gotovo sav novac od podsticaja, partnerima ostavio mrvice

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i ove godine je većinu novca od subvencija za zapošljavanje ...

GRAD DOBOJ: Javni poziv za dodjelu 20 plastenika od 100 m² putem sufinansiranja

Na osnovu člana 59, Zakona o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 97/16, 36/...