Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Željezničare ispraćaju u penziju sa 8.000 maraka na računu

DOBOJ: Željezničare ispraćaju u penziju sa 8.000 maraka na računu

Rješavanje viška zaposlenih u Železnicama RS počelo je uoči praznika, rješenja iz Fonda PIO RS još nisu stigla, ali su novopečeni penzioneri dobili otpremnine.

Kako je potvrdio Milijan Marković, predsjednik Sindikata železničara RS, uz otpremnine u visini tri prosječne plate, radnicima koji idu u penziju na osnovu izmjena Zakona o željeznicama isplaćene su i sve zaostale naknade, što u prosjeku iznosi oko 8.000 KM po radniku.

– Za sada sve ide po planu, a odnos uprave je korektan – ocijenio je Marković.

I v.d. direktora Železnica RS, Dragan Savanović, tvrdi da je uprava “veoma oprezno pristupila otkazivanju ugovora o radu”, pa je prethodno u Fondu PIO RS provjerila staž za svakog kandidata za penziju.

– Fondu PIO predato je ukupno 215 predmeta, od čega je 185 već obrađeno i uplaćeni su svi zaostali doprinosi. Novac je obezbjeđen pozajmicom Vlade RS u iznosu od 3,8 miliona KM – rekao je Savanović i dodao da će preostalih 30 železničara biti penzionisano nakon praznika.

Penzionisanje železničara nastavlja se i u novoj godini, a do kraja januara u penziju će biti poslato još desetak radnika ŽRS. Da bi se i njima isplatilo sve što im po zakonu pripada, Željeznice RS će ponovo taržiti pozajmicu iz budžeta RS. Procjenjuje su da će 2018. biti penzionisano još 108 radnika ŽRS.

Savanović je najavio i da će do kraja marta uputiti poziv radnicima ŽRS za dobrovoljni odlazak, uz otpremnine i posebne naknade.

– Naknada će se obračunavati prema prosječnoj plati koju je zaposleni imao, kao i godinama staža u ŽRS, a maksimalan iznos po oba osnova je 12 prosječnih plata – rekao je Savanović.

Programom restrukturisanja ŽRS je predviđeno da se broj zaposlenih u ŽRS do kraja 2018. godine svede na 2.500 radnika, a cilj je da se do kraja 2021. broj zaposlenih svede na 2.098 radnika. U ŽRS trenutno je zaposlen 2.961 radnik, od čega 2.916 radnika na neodređeno vrijeme.

Smanjenje broja zaposlenih za trećinu bio je osnovni uslov Svjetske banke za odobravanje zajma od 51,3 miliona evra, namenjenog za temeljito restruktuiranje najvećeg gubitaša u Srpskoj. Kredit će se vraćati iz budžeta.

Uz smanjenje radnika, process podrazumjeva i vlasničko restrukturisanje, u okviru koga će sva kreditna zaduženja ŽRS biti pretvorena u kapital, te rješavanje pitanja malih akcionara, tako da ŽRS postanu vlasništvo Republike Srpske. U organizacionom smislu, ŽRS će biti podjeljene na dva preduzeća: jedno za infrastrukturu, a drugo za operativu, odnosno prevoz, tako da će u jednom preduzeću biti pruge,  a u drugom vozovi. Nakon toga slijedi finansijska sanacija i modernizacija željeznice.

Tužbe za diskriminaciju

Rješavanje viška zaposlenih u ŽRS moglo bi već na prvom koraku biti ozbiljno dovedeno u pitanje zbog tužbi za diskriminaciju, upozorio je predsjednik Sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković.

– Jedan broj radnika je najavio da će od Ustavnog suda tražiti da preispita izmjene Zakona o željeznicama. Ovo zakonsko rješenje smatraju diskriminatorskim, jer po njemu jednio železničari ne mogu raditi do 65 godina života, dok svi drugi radnici u RS imaju pravo na to – pojašnjava Cvjetković.

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.