Prijavi komentar

Niko nije spomenuo zabranu neke pjesme,bar ne u formalno-pravnom smislu'
Samo sam iznio sledeci stav- ko hoce da bude toliki kosmopolita da mu je,u najmanju ruku cudno,sto je neko po svom licnom ubjedjenju i osjecanju reagovao (konobar) kako je reagovao,neka mu bude. Samo necu podrzati tezu da je taj ko je reagovao retrogradan,primitivan i negativan. Naprotiv.
Pjesma je,ponovicu,bila omiljena kompozicija okupacionih sile Vermahta,toliko omiljena i izvodjena da je bila,maltene,njihova nezvanicna himna,sveprisutni slager. Kao takva,kao nesto sto je izvodjeno u nevrijeme i od okupatora,ona je postala sinonim za nacisticku okupaciju i stekla konotaciju kakvu ima. Meni,kao nekom ko nije konzervativan ni sovinista,ta pjesma bi takodje izazvala negativnu emociju kada bih cuo da se izvodi u nekom lokalu,te bih taj lokal napustio.
"Mars na Drinu" je srpska patriotska kompozicija,izmedju ostalih, koja je eksploatisana (pustana na srpskim radio i tv stanicama) tokom gradjanskog rata u BiH. Iz tog razloga ima za Bosnjake negativan predznak. Ja to mogu da razumijem i shvatim. I apsolutno ne ocekujem da je neko svira u kafanama na Bascarsiji.
I,na kraju,ako cemo tjerati mak na konac,ne bih volio da se kojim slucajem preko navedenih kompozicija stavi u istu ravan jedno od najvecih zala u istoriji ljudskog roda (nacizam) i gradjanski rat u BiH (u kome je svaka strana imala svoju rodoljubivu prozu i poeziju koja se nama medjusobno ocito ne dopada).
Zivot ima svoju dijalektiku i nije ravna linija. Sve ima svoj sadrzaj. A ko hoce da bude veci katolik od pape,neka mu. Samo da je svijet tako ''ljubavan,kosmopolitski,lijep,otvoren i nevin'' kao ljubav Lili Marlen i vojaka pod Lanternom ne bih ja ovo sad ni pisao.