Prijavi komentar

Referendum ce doci i proci. Koliki ce mu biti znacaj,pravni i politicki,vidjecemo. Za one koji hoce i umiju da gledaju-pokazao je mnogo.
Postavljam sebi jedno pitanje- da li su Srbi ikada,odnosno od 90-ih pa naovamo imali nesto sto bi se moglo nazvati ''nacionalnom politikom'',''nacionalnom strategijom'',''vitalnim nacionalnim interesom''. Pri tome mislim na cjelokupan srpski narod,i politicke i intelektualne elite koje su nas vodile. Da li smo ikada uspjeli da se izmaknemo od politikanstva. Da li su se Srbi ikada,narodski receno,''slozili''. Koliko smo danas politikanti?
Ovo sto sam napisao ne shvatajte kao eventualni stav o dolazecem referendumu. Referendum me samo naveo na ovo razmisljanje.
Jer,neki narodi koji su u poslednje vrijeme ostvarili svoje nacionalne projekte,dobili svoje nacionalne drzave imaju jednu osobinu koju sam primjetio. Bez obzira na to da li su desni ili lijevi,bez obzira na politicki diskurs,bez obzira koliko se napadali-njihova nacionalna politika,i sve ono sto je za nju vezano-sveto je mjesto i ono sto je van diskusije.