Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Vlasti izdale crkvu i narod

Iznenađujuće kritički stav Eparhije zvorničko-tuzlanske zbog odluke, Erdogan izrečeno u Prizrenu sprovodi u delo, poruka sa sastanka sveštenstva kojim je predsedavao Episkom Hrizostom.

Nakon zasedanja dobojskog namesništva SPC, kojem je proteklog vikenda u Doboju predsedavao lično Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, teško je poverovati da će lokalne vlasti i dalje tvrdoglavo izbegavati da barem pod lupu stave Odluku o pristupanju Doboja “Zajednici opština turskog sveta”, usvojenu na sjednici SG 3. marta.

U prvim komentarima na stav SPC po ovom pitanju je pomalo i iznenađenje za vrlo oštar i kritički stav crkve prema vlastima u Doboju, prema kojima su do sada imali prilično blagonaklon odnos. Jer, upravo je gradonačelnik Obren Petrović bio glavni pokretač za velika izdvajanja iz gradskog budžeta za Pravoslavno namjesništvo Dobojsko. Gotovo da nema crkve u bilo kojem mestu ove lokalne zajednice da u njenoj izgradnji nisu i sredstva iz gradskog budžeta. Dovoljno je reći da je samo za izgradnju nove gradske crkve, Spomen hram, učešće dobojskog budžeta veće od milion maraka.

Iz tih razloga i dosadašnjih nastojanja vladajućeg SDS da održava bliske odnose sa SPC i jeste za iznenađenje u kojoj meri je oštar istup “duhovnih predvodnika” na potez dobojskih vlasti da učlane Grad u istambulsku zajednicu.

Nakon vanrednog sastanka sveštenstva svih parohija na dobojskom širem području u nedelju, iz privremenog sedišta Eparhije zočničko-tuzlanske u Bijeljini odaslana je poruka i vlastima i narodu da su sa “zaprepaštenjem i nevericom primili vest u koju u početku nisu mogli poverovati u njenu istinitost”.

-Imali smo poverenje u izabrane narodne predstavnike Grada Doboj i samog Gradonačelnika, ali smo sada shvatili da smo izigrani kao Crkva i Narod, obmanuti, uvređeni i poniženi. “Savez opština turskog sveta” je politički oblik neo-osmanizma, a moglo bi se reći i turcizma. Tu politiku “turskog sveta” plasirao je aktuelni predsednik Turske Erdogan, koji je kao predsednik Vlade Turske boraveći u Prizrenu izjavio da je i Prizren Turska – stoji u saopštenju eparhije nakon sastanka u Doboju i dodaje da im nije nepoznat njegov žal za Osmanizmom kao Imperijom i izražava negodovanje što niko iz crkvenih krugova nije pozvan na Javnu raspravu po tom pitanju.

Zbog ovoga i istaknutih zahteva SPC, među kojima dominira poništenje sporne odluke SG Doboj i ugleda i uticaja koji u RS i Doboju ima crkva, ostaje da se vidi kakve će posledice imati po daljna zbivanja kada je ova tema u pitanju.

BORCI

Kako bi donekle smirili nezadovoljstvo boraca zbog odluke o učlanjenju Doboja u istambulsku zajednicu, gradske vlasti su iznenada juče (ponedeljak) u podne organizovali podelu za 49 korisnika, članova porodica poginulih, RVI i borcima prve kategorije po 500 maraka na ime troškova sahrane. Ukpno je za te namene iz gradskog budžeta izdvojeno 24.500 maraka.

-Pojma nemamo o čemu se radi. niti smo obavešteni o toj podeli i na koga se sve odnosi – izjava je predsednika Gradske boračke organizacije Zorana Bjelića i to upravo u vreme kada je zakazana podela u sali Skupštine grada.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.