Menu

PISMO GRADONAČELNIKU

PISMO GRADONAČELNIKU (za Obrena Petrovića, gradonačelnika Doboja)

Dragi gradonačelniče, Htjedoh početi ovo pismo sa “poštovani”, ali shvatih da nemam razloga za to. Nemam razloga ni da ti persiram, pa ću ti se obraćati sa “ti” jer persiram one koji zaslužuju moje poštovanje, a ti svakako nisi taj. E moj gradonačelniče, da samo znaš koliko toga ti još nisi zaslužio, a imaš.

Razlog mog obraćanja je situacija u kojoj živim i studiram. Znaš li ti, Obrene, da sam ja na Univerzitetu u Banjaluci drugi student fizike iz Doboja u posljednjih deset godina? Naravno da ne znaš. Jer, zašto bi tebe zanimao život građana koji su te izabrali da budeš tu gdje jesi?

Znaš li ti, Obrene, da ja živim u sedmočlanoj porodici? Znaš li ti da se nas sedmoro hranimo, školujemo, liječimo i preživljavamo od jedne penzije, plate i socijalne pomoći? Znaš li ti, Obrene, da mi je majka stopostotni invalid i da joj ta socijalna pomoć ne može biti ni za lijekove?

A znaš li, Obrene, da sam 2013. godine bila učenik generacije i da od grada ni zahvalnicu nisam dobila? Zašto bi ti to znao, pa nije bila izborna godina, nema razloga da se brineš o dobroj djeci.

E moj Obrene, pa gdje će ti duša?! Znaš li, Obrene, da sam elokventnija i od tebe i od svih onih tvojih lutaka koji samo pred izbore pokucaju na vrata, nudeći komad hljeba za glas? Znaš li, Obrene, da sam ja, umjesto da učim, išla da radim i zarađujem za život i studiranje, pa, eto, obnovih godinu?

Znaš li, Obrene, kako je sastavljati kraj s krajem, kako je preživjeti dan sa jednom markom, kako je teško kad nemaš ni tu marku bar hljeb da kupiš?

Ništa ti ne znaš, moj Obrene, ne zato što ne treba da znaš, već zato što te boli uvo za jad malog, poštenog čovjeka. Ne znaš, Obrene, ni da ja sa nepune 22 godine imam 30 priznanja i zahvalnica.

Ali sigurna sam da jedno znaš – NEMAM STIPENDIJU! Evo godinama čekam da objaviš neki konkurs za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja, ili bilo kakav konkurs da se prijavim. Ali to je kao da čekam Godoa (ako si ikada pročitao to djelo).

Možda ćeš reći da je nikada nisam tražila, ali ja sam čekala da me prepoznaš, da vidiš potencijal, naravno uzalud. Pitao je moj otac one tvoje lutke hoće li se to ikada desiti, ali – obećanje ludom radovanje.

Ali, evo, prekipjelo više i meni. Više neću da čekam, neću da ti pišem molbu, već TRAŽIM da mi daš tu stipendiju! Tražim da se moj trud cijeni! Tražim da budeš odgovoran prema svojim građanima! I nemoj, molim te, da mi kažeš biće, nemoj da mi daješ jednokratnu pomoć, nemoj na takav način da me omalovažavaš! Nisam ja balavica koja ne zna šta hoće u životu, već dovoljno zrela djevojka koja razmišlja o budućnosti!

Tražim, Obrene, da mi platiš smještaj u Studentskom domu! Tražim, Obrene, da mi platiš ishranu u menzi i tražim da mi daš i za džeparac! Sad ćeš reći kako tražim previše, ali ja sam ovoj državi iz svoje pozicije dala više nego ti iz svoje!

Dok si ti, Obrene, sjedio u fotelji, ja sam išla na edukacije. Dok ti, Obrene, nisi radio ništa, ja sam se borila za kvalitetnije obrazovanje, za bolju budućnost! Dok ti, Obrene, nisi prstom makao, ja sam sve od sebe davala da bih nešto u životu postigla. Zato te ne molim, već tražim od tebe da mi obezbijediš uslove u kojima je moje samo da učim!

S ogorčenjem,
Mladenka Ostojić

47 Komentara

 • @Jovana
  @Jovana četvrtak, 09 mart 2017 07:36 Link komentara

  ... Ne RiSe!
  Prco, tvoj pravopis govori sve, a drugo pa ne napada ona tebe da tako pišeš o djevojci (što opet govori o tvom kućnom odgoju).
  A od koga si ti dobila stipendiju?
  Srećno tebi i bratu, ali na ovaj način nećeš daleko dogurati! Osim možda do nekog posla u opštini!

  Prijavi
 • ?!#@!+€£$!#
  ?!#@!+€£$!# sreda, 08 mart 2017 22:10 Link komentara

  @Ultra, mega, giga studentkinja fizike u Sarajevu sa bratom, Vukovci od prvog osnovne sa 23 godine života, koja se snalazi po studentskim domovima jer je jadna iz Doboja a ne FBiH.
  Zar te nije bar malo sramota kako glupavo i providno lažeš?
  Kad si već tamo u Sarajvu, nahvali him Obrena kao karakternog lika od integriteta, prehpunog svakojakih vrlina.
  Možda mu zaborave da je on bio prvi čovjek policije u ratno vrijeme kad su ti isti terorisali i pljačkali i nas srbe i vas muslimane.
  A ako ćemo valjati gluposti, ne bi me čudilo da sad navijači počnu tražiti i "pravdu za Vojkanu".

  Prijavi
 • Obren
  Obren sreda, 08 mart 2017 20:59 Link komentara

  Jovana
  Dodji sutra do mene u kancelariju po nagradu, platu ionako dobijas ali ivo je bonus

  Prijavi
 • Jovana
  Jovana sreda, 08 mart 2017 19:48 Link komentara

  Mislim da Vam prije svega nije bilo na mjestu ton i način kako se obraćate nekome bez obzira sto je to Gradonačelnik. Osnovna je ljudska ako ne vkućna kultura da nekome se obraćate onako kako bi voljeli da se neko obraća prema Vama ili da bar pokažete neki vid obrazovanja ako se toliko istiće da ste student. Neću da govorim o Gradonačeniku on je taj koji ima ljude koji primaju platu da vode neke podatke i njega informišu a ako oni nerade svoj posao ne morate na njega svu krivicu svaljivati. On se naravno MORAO sjetiti Vas jer Vi ste Vi i jedini ste u takvoj situaciji. E pa reći ću Vam draga gospođice koja se školujete da budete akademski građanin. Niste vi jedini u toj situaciji, moja je još tea i gora, pa nisam ja sjedila skrštenih ruku nego se i ja i moj brat i dan danas borimo da studiramo i nekako nađemo način da obezbjedimo izvor finansiranja. Mi smo djeca bez jednog roditelja i živimo sa majkom koja nema ni penzije a za stipendiju ne čekamo da nam je neko da i sjeti nas se nego se samo snalazimo di šta ima. Sami smo napisali jednom molbu da nam se pokuša pomoći i tu godinu smo i ja i brat dobili stipendiju na čemu smo zahvalni do neba. Sami pišemo projekte i radimo i honorarno, preko ljeta prevodeći tekstove, radeći na internetu i ujedno studiramo. Ne insistiramo i ne molimo kao što vi to radite a kamoli nekome naređujemo. Ne branim Gradonačelnika ima propusta to je jasno, ali Vi prije svega ne znate svoj položaj u zajednici pa očekujete da vas neko drugi školuje. I da i ovo da kažem. I ja sa nepunih 23 godine imam duplo više diploma i zahvalnica, dolikaš sam od 1 razreda osnovne do 4 razreda srednje škole i ja i moj brat. Laptop koji imam je star skoro 6 godina a brat jedva da ima neki. Mobiteli nam polovni već 6 godina ali se snalazimo. Ja govorim 3 jezika a moj brat 4. Živimo po domovima jedva dobijenim jer nismo iz Federacije BiH. Da Vam pišem o tome malo. I ako vec baratate podacima dobro je da barata pravim podacima jer nije istina da je ona jedini student fizike u zadnjih deset godina iz Doboja, jer i ja sam i moj brat iz Doboja ali ne studiramo u Banja Luci nego Sarajevu. Ja sam student apsulvent fizike a moj brat je student 3 godine fizike. Samo eto mi ne studiramo vama pred očima pa se i ne brojimo. Ne čekamo da nam neko da mislostinju nego se trudimo da ne živimo od nje. Da vam možda pišem još nešto. Neču da branim Gradonačelnika nisam ovo pisala za to, nego samo Vama odgovorim da ako se dićite svojim uspjehom prvo provjerite gdje vi griješite i da li nedaj Bože ima neko „koga nema“ kako Vi navodite.
  I samo na kraju, ako zaista tako planitrate studirati kako u pismu navodite svaka Vama čast. Ja bih se toga stidjela.

  Prijavi
 • pionir
  pionir ponedeljak, 19 septembar 2016 02:13 Link komentara

  Personifikacija lošeg i nakaradnog sistema! Ne bitna je vrijednost elemenata u lošem sistemu. Mi živimo u lošem sistemu, mijenjanje elemenata (ljudi) neće donijeti ništa novo. Dvadeset godina demokratskim izborima mijenjamo ljude a stanje ostaje isto.Možemo još 12o godina mijenjati ljude stanje će ostati isto.Srušiti i izmjeniti nakaradan sistem,Za promjenu sistema ne pomaže jadikovanje i šuplje priče, za promjenu treba imati m..... kojih očito niko nema.

  Prijavi
 • Stoja
  Stoja utorak, 05 jul 2016 10:25 Link komentara

  Dzon Travolta! Samo da kazem da sam imala priliku da razgovaram sa gradonacelnikom i da uopste ne osudjujem djevojku sto mu se obraca u jednini, jer koliko god da je stariji nije uopste ni po cemu zasluzio drugacije, jer raspolaze sa novcem svih nas i treba da zastupa sve gradjane ovog grada, a ne samo svoje ljigave podanike,

  Prijavi
 • Prokleta stipendija
  Prokleta stipendija četvrtak, 23 jun 2016 22:27 Link komentara

  Ma...treba dati stipendije ovim stručnjacima sto su od konduktera, vozača, portira i sl. dogurali do akademaca...njima je bilo mnogo teže da postignu taj cilj...a omladina koja to zavrsava u roku i sa dobrim prosjekom će ionako završiti u inostranstvu pa od njih nikakve vajde....kad bolje razmislimo ima logike i politici dodijele stipendijanu gradu na tri rijeke...
  P.S. A kako ovi komentarisu cinjenicu da opstina u predizbornoj kampnji dodijeli stipendije pa nakon izbora iste poništi?
  Moj Serafime, crni Serafime...

  Prijavi
 • Mitar
  Mitar četvrtak, 23 jun 2016 21:04 Link komentara

  Netačno.
  Moj otac je krajem 60, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka išao na Omladinske radne akcije preko firme.
  Znači, dok je pravio pruge i puteve sa omladinom besplatno, u firmi mu je išla plata.
  Tačno je da su radili i gradili zemlju.
  Tačno je da su radili po raznim republikama SFRJ.
  Tačno je da su se naveče družili po različitim Radnim brigadama.
  Nije tačno da je bilo džaba, jer im je u firmi išla plata kao i za vrijeme vojnog roka.
  To se zvalo PLAĆENO ODSUSTVO.

  Prijavi
 • Serafim Šolaja
  Serafim Šolaja četvrtak, 23 jun 2016 20:30 Link komentara

  Gospođica Mladenka Ostojić je produkt novog vremena u kome smo se svi iznenadno (i bez naše volje) našli na stranputici. Dotičnom mladom čovjeku kao da su predavanja o moralu držale guzonje iz Skupštine našeg entiteta, uglavnom nepismeni ljudi koji drijemaju na sjednicama i za taj posao uzimaju silan novac, a odlučuju o našim sudbinama.
  Nije život počeo sa gospođicom Ostojić: u socijalizmu su mladi, da bi se dokazali, besplatno radili na omladinskim radnim akcijama.
  Neskromnost, egoizam i etketiranje su osnovne osobine novog morala tako lako uočljivog u rijaliti programima. Iskrenost, poštenje, dobrota, altruizam... su otišli u zapećak!
  Ja - pa ja!
  Ta bolest je zahvatila sve pore društva. Prikupljaju se prilozi (u stotinama hiljada maraka!) za liječenje bolesnih pojedinaca, kao da niko drugi u ovom entitetu nije teško bolestan. Na televiziji se objavljuju žiro računi, poznate estradne zvijezde drže koncerte i sav prihod poklanjaju za liječenje tih "srećnika" na skupim klinikama u inostranstvu. A mnoge kompletne nesrećne porodice žive na ivici egzistencije, djeca pate i umiru od gladi, jer nemaju reklamu na televiziji i u drugim medijima!
  Prostor mi ne dozvoljava da nabrojim i mnoge druge nepravde ovog tipa.
  Jedino što je pozitivno iz ovog pisma je što će ono doprinijeti da se bolje spozna poremećaj ljudskih vrijednosti, u ovom entitetu, u trenutku kad sociolozi i psiholozi jednom ozbiljno počnu istraživati dokumente o ovom đavoljem vremenu.

  Prijavi
 • EZEKIEL - BMF
  EZEKIEL - BMF četvrtak, 23 jun 2016 18:38 Link komentara

  @Džontra Volta
  Gospodine Vol veliki, stipendija nije njeno BOGOM dano pravo jer ih ne dijeli BOG.
  Stipendija i postoji zbog osoba kao što je ova djevojka.
  Ali je (ne)ljudi dodjeljuju kako oni hoće.
  I to iz javnih, a ne svojih para.
  Koliko si samo puta napisao da je ovakva ili onakva, ti bezobrazniče jedan bahati - u prvom licu jednine.
  Kad TI (u prvom licu jednine) budeš onaj koji traži znam, da ćeš biti ponizan i uvlakač jer takvi kao tvoja jednina tako provedu cijeli život .
  Pišeš o nekom krahu u kojem se nalazimo i obraćaš se sa visine sa "mala".
  Znači, hvata te prpa.
  Ne brini ništa, kad-tad doći će njihovo vrijeme, jer si TI si svakako svoje otpjevao STARKELJO.
  Budućnost pripada njima.
  Kako god okreneš, vrijeme radi za njih (omladinu), a ne tebe- u prvom licu jednine.
  Ako umjesto ovakve, prevlada TVOJA omladina, biće TI još gore.
  Toliko su pogani da ćeš se i sam iznenaditi njima i zazirati ćeš od svega, jer znaš ili slutiš sa kim imaš posla.
  Htio TI to sada priznati ili ne, poštena, pametna, talentovana i zdrava omladina ponajviše treba takvim kao što si TI.
  Da bi na miru mogao da krckaš te tuđe orahe kojima si do sada sigurno dobro napunio džepove.
  Tačno je da ovakvi neće daleko stići dok je takvih kao što si TI.
  Ali ako TEBE ne bude....

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh