Menu

NEZAVISNI STAV Nekome ubistvo beba nije zločin

 • Autor  Sanja Čakarević Nezavisne novine
 • 4 Komentara
NEZAVISNI STAV Nekome ubistvo beba nije zločin

Ni hapšenje Vojkane Bogojević, babe monstruma iz Trnjana, kod Doboja, ni otkrivanje jezivih detalja o ubistvu beba koje je rodila njena kćerka Sanja i njen pritisak na mentalno zaostalu djevojku da učini isto, nisu uzbunili javnost kao presuda koja je izrečena pred Okružnim sudom Doboj.

Društvene mreže "gore" od komentara, a prednjače oni koji smatraju da je šestogodišnja zatvorska kazna preblaga. Činjenica je da je izrečena kazna ispod zakonskog minimuma, jer je za teško ubistvo, za šta je bila optužena Vojkana, predviđena minimalna kazna od deset godina zatvora, ali isto tako je činjenica da bilo koja presuda ne bi bila odgovarajuća za tako gnusno djelo.

O psihološkom profilu osobe koja hladnokrvno davi novorođenče tako što ga uvija u čaršaf i stavlja u plastičnu vreću treba da govore stručnjaci. Ja o tome ne bih. Ja ću o nečem drugom. O mještanima Trnjana. Jedino oni, čini mi se, ne slažu se s javnošću, koja smatra da je dobojski Okružni sud baš bio velikodušan prema Vojkani.

Ko nije bio u Trnjanima, taj ne bi shvatio zašto mještani misle drugačije. Oni su, naime, očekivali da im se Vojkana ni manje ni više nakon izricanja presude pridruži na kafi!?! Ta sredina je toliko zatucana da ubistvo novorođenčeta ne smatra krivičnim djelom, nego je to, po njihovom mišljenju, skoro pa čin milosrđa. Jedna mještanka mi je doslovno rekla: "Šta je bilo, bilo je. Vojkana treba da ide svojoj kući, svom sinu, a to što je uradila, ona je time pomogla svom djetetu, Sanji." Upravo zbog ovakvog stava mještana Trnjana pet godina je Vojkana "rješavala" problem kćerkinih neželjenih trudnoća kako je jedino znala, a selo je zažmirilo na oba oka. Kada je zločin otkriven, svi su se pravdali da ništa nisu znali ni vidjeli. Valjda su mislili da su tako amnestirani od bilo kakve odgovornosti.

Ostala je nejasna uloga Vojkaninog muža Milivoja u svemu ovome. Po količini suza koje je pred novinarima prolio 25. januara, kada mu je supruga uhapšena, teško je bilo naslutiti da je bio "strah i trepet" u kući. Na toj činjenici je Vojkana branila svoje postupke, ali nemoguće je da on ništa nije znao. U to sumnja i njihova najstarija kćerka Dragana, koja smatra da je i Milivoju mjesto u zatvoru.

Na osnovu njene "ispovijesti" mogu da pretpostavim da je Sanja bila žrtva seksualne eksploatacije, u koju su bili uključeni brojni najbliži srodnici, koji su njenu mentalnu zaostalost koristili za zadovoljenje strasti. I što je najgore, u tome nisu vidjeli ništa loše. Vojkana će na robiju, Milivoje na dnevnicu, a javnost će za koji dan da zaboravi ovaj slučaj, koji ne bi ni bio otkriven da nekom u Trnjanima nije proradila savjest.

4 Komentara

 • Dragan
  Dragan petak, 10 mart 2017 13:59 Link komentara

  Nakon što sam pročitao tekst zgrozio sam se, autor ovoga teksta je toliko zloban da sam se zapitao zašto je urednik uopšte dozvolio objavu, a onda, .................. pročitah objavu osobe pod pseudonimom ŽENA i shvatih koliko sam pogriješio, ne da komentar nije zloban nego nas tjera na razmišljanje, zar je moguće da postoje jedinke koje umjesto kritike što dijete nije ostavljeno na odgajanje sistemu, prijave MUP-a, ili kritike komšija koji su ćutali ista pravda ubistvo novorođenčeta, traži uzroke a ubicu kvalifikuje kao žrtvom sa natovarenom grbačom, čin abortusa identifikuje sa davljenjem u najlon vreći i to napisa, ni manje ni više nego žena. Strašno.

  Prijavi
 • biljana
  biljana utorak, 07 februar 2017 12:42 Link komentara

  Kao prvo da kažem da sam i ja iz Trnjana. Za neupućene to je selo koje u površini ima 64 kilometara kvadratnih. Autor teksta je zlonamjeran. Osuditi čitavo selo zbog jedne mentalno retardirane žene je zloupotreba novinarske etike.
  Ne podržavam Vojkanu Bogojević. Nisu svi u selu djeceubice.

  Prijavi
 • ŽENA
  ŽENA sreda, 09 novembar 2016 14:26 Link komentara

  Kako površna analiza događaja! Vi osuđujete posledicu, a uzrok niste ni spomenuli. Ko je napravio tu djecu? Ni jednom riječju niste spomenuli ljude koji su silovali tu jadnu djevojku, ljude koji su Vojkani na grbaču natovarili bebe, pored kćerke takve kakva je. Čini mi se da sam negdje pročitala da je Vojkana od Centra za socijalni rad tražila novac za abortus ali joj nisu odobrili. Jesu li se možda ponudili ti silovatelji da odgajaju svoju djecu?! Kakav život bi imala ta djeca da su ostala živa, sa mentalno zaostalom majkom, sa očevima perverznjacima koji se lože na retardirane djevojke, a sve to u bijedi i neimaštini,.... Ne opravdavam ubistvo, ali i abortus je ubistvo i legalan je, a Vojkana, koliko znam, nije stručna za obavljanje abortusa. Autor teksta je žena, što je najžalosnije i ako ovako razmišlja većina žena, jadno smo mi društvo

  Prijavi
 • шкорпија
  шкорпија subota, 05 novembar 2016 12:29 Link komentara

  Западне цивилизацијске вриједности - на западу ништа ново.

  Prijavi

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh

Sloboda Riječi / Reagovanja / Ja Imam Stav