Menu

REFERENDUM JE BIO, A NA REFERENDUMU Dileme oko procenta

 • Autor  Saša Milićević Dobojski Info
 • 10 Komentara
REFERENDUM JE BIO, A NA REFERENDUMU Dileme oko procenta

Dok referendumska euforija polako jenjava, putem komentara na društvenim mrežama i portalima vodi se živa rasprava oko toga koliki je postotak građana od onih što imaju pravo glasa izašao na referendum, odnosno da li se ta cifra sastoji od 55, 60 ili 70 procentnih poena. Tako se "praznik demokratije", kako smo od samog početka tepali našem referendumu, u stvari, pretvorio u prebrojavanje spoljnih i unutrašnjih neprijatelja… Jer, logično je, oni koji su glasali su zapravo "pravi Srbi", a ovi što nisu, oni su loši Srbi iliti "dobri Bošnjaci", tj. neprijatelji.

Tako meni pade na pamet da predložim, dok je sve još "na vršaju" i dok nam ide od ruke raspisivanje referenduma, da organizujemo još jedan. Na tom novom referendumu građani Republike Srpske bi mogli da se izjašnjavaju o tome da li podržavaju da se svake naredne godine 25. septembar prosavlja kao dan sramote, odnosno dan kada je jedan dio nas "iskvarenih Srba" glasao po svojoj volji i savjesti, domaćinski, onako kako je znao i misilio da je najbolje za narod i Republiku, tj. nije izašao na na glasanje.
Jedino me malo buni to što baš nisam siguran koje bi ime bolje odražavalo suštinu te nove svetkovine, da li bi bolje bilo da ga nazovemo Danom unutrašnjih i spoljnih neprijatelja, odnosno jednostavno kao Dan izdajnika. Čini mi se da bi Dan izdajnika bio mnogo prikladniji naziv, jer nas to direktno referiše na centralno mjesto srpske nacionalne svijesti, a to je Kosovski mit. Kako su nas od malih nogu učili, 28. juna 1389. godine sve što je u Srba valjalo to je zajedno sa Lazarom poginulo na ravnome Kosmetu, kući su se vratili samo izrod Vuk Branković i ostali izdajnici slični njemu.

Ipak, to je malo zafrkana teza, jer ako su preživili samo izdajnici, Srbi peksinog genetskog koda, onda smo svi mi što smo pretekli poslije čuvenog Boja, u stvari, samo hrpa golih izdajnika. Međutim, kako stvari stoje, izgleda da izdajstvo kao jedno od najtežih "sagrešenija" i nije ipak neizlječivo, a to se liječi ovim i ovakvim referendumima. Popravili smo se, jer od jedne izdajničke nacije Vuka Brankovića, danas u Srpskoj među Srbima živi možda jedna četvrtina ili jedna trećina izdajnika, zavisno od toga da li je izlaznost bila 55 ili 75%...

Jako bitan dio ovo priče jeste i činjenica da bi ova svetkovina, tj. Dan izdajnika srpskog roda i poroda bio apsolutno siguran od bilo kakve apelacije Ustavnom sudu. Jer pobogu, koji bi to Hrvat ili Bošnjak još želio da obilježava dan srpskih izdajnika, da učestvuje u pomenutoj svetkovini, odnosno verbalnom progonu servilnih i podanih Srba "političkom Saraj’vu".

Umjesto da etiketiraju, bacaju stigme po forumima, portalima i fejsbuku, građani bi mogli tražiti da se u svakoj opštini, odnosno stranim predstavništima Republike Srpske, otvore tzv. knjige za pljuvanje u koje bi prave patriote mogle da upisuju svoje pljuvačine. Poslije bi unaprijed formiran žiri mogao da odabere deset najboljih pljuvačina, potom bi organizovali "Izdajoviziju" na RTRS-u i BN TV-u i putem televoutinga građani bi birali najsočniju, najerotičniju pljuvačinu.

Obilježavanje Dana izdajnika kod Srba bi moglo da ima psihoterapeutsko dejstvo, podizala bi se svijest o tome šta je to izdajstvo, kao npr. da si izdajnik ako imaš o nekom pitanju isti ili sličan stav kao i neki pretpostavljeni neprijatelj, potencijalni Srbin izdajnik bi bio pod permanentnim pritiskom svekolike "javnosti serbske" što bi sigurno doprinosilo da se broj Srba izdajnika smanjuje.

Možda se izliječimo, ili ono barem da istrijebimo izdajnike u srpskim redovima, ali da sebi priznamo da se držimo mejnstrima, to ipak nećemo. Zašto izlaziti ,,na sunce’’ ispod ladovine debele, bolje biti u zoni konformizma, a onda iz zavjetrine pomalo pljuckati iza leđa onima koji su na promaji.

U potpisu,
pretpostavljeni izdajnik srpskog roda i poroda,

Branković Saša.

 

10 Komentara

 • simo
  simo sreda, 26 oktobar 2016 02:14 Link komentara

  ovakvi stavovi se formiraju u porodici,toliko.

  Prijavi
 • Dalibor Djalic
  Dalibor Djalic utorak, 25 oktobar 2016 16:43 Link komentara

  Kada bi jedan dan posadili po jedno drvo , Pomogli bi planeti .Nebi se prepirali o postotku glasova nego pomogli planeti koju svki dan rusimo humanost prema je humanost prema nama .Apel pomozimo Planeti a postotke trazite kad dobiju djeca poso a ne da svakodnvnica bude prepika bez kraja .

  Prijavi
 • @autor
  @autor sreda, 28 septembar 2016 21:02 Link komentara

  Autor se dobro usavršio u pisanju "semi-satiričnih" tekstova a ništa konkretno ni pametno da kaže... Reci brate...opleti...daj neka imena....daj neke konkretne stvari....
  Nismo svi za Dodika, ali koliko govana treba da pojede srpski narod da bi ga drugi ostavili na miru?!?!?
  Napisao sam već ranije..."ubistvo starog svata na Baščaršiji nije bio povod za rat..." a evo ovaj referendum koji je pokazao da su srbi jedna velika letargična (FB) masa samo što nije pokrenuo rat!?!?!?
  Da li je referendom nauidio ijednoj osobi u BiH? koliko ja znam nije.... Slobodna volja...pa ko voli nek izvoli...
  Kolika je izlaznost na IZBORIMA???? Jel to znači da građani misle da ih nije trebalo organizovati???
  Nemam više namjeru čitati tvoje tekstove...
  A po pitanju trošenja narodnih para...pa Obren potroši svake dvije godine 2 miliona KM naših para pa niko ne pravi problem oko toga... po onoj narodnoj "neka svoga i u gori vuka"...

  Prijavi
 • шкорпија
  шкорпија sreda, 28 septembar 2016 20:55 Link komentara

  Шта кажу ови преко пута ХРВАТСКОГ дома Петар Ајвазовић? Нешто се ућутали, а то ме брине. Хвала свјема.

  Prijavi
 • шкорпија
  шкорпија sreda, 28 septembar 2016 20:03 Link komentara

  Слажем се: "ко тебе каменом, ти њега хљебом". Прије тога, хљеб добро натопити у води, а онда да одстоји у замрзивачу. Послије тога користити... Хвала свјема.

  Prijavi
 • Serafim Šolaja
  Serafim Šolaja sreda, 28 septembar 2016 16:03 Link komentara

  Svi ti referendumi koštaju brdo para! Za ovaj posljednji narod je od svojih usta, dobrovoljno, izvojio milion i po!
  Imam dopunu prijedloga... Za sve buduće referendume, koji nam (dok budemo i dalje euforično pjevali "ne može nam niko ništa...") budu padali na pamet, dobijaćemo pare... pošteno... od međunarodne zajednice. Njima su potrebni ti razni ljudski organi za presađivanje (srce, bubrezi, jetra): prodavaćemo im gladne, očajne, i pesimistične koji, kukajući, šire defetizam u ovom srećnom entitetu! A, bog dao, u tome (od rata naovamo) ne oskudijevamo! Možemo namlatiti dobre pare za sve naše buduće "fiks" ideje. Koji god narodni izdajnik, javno, ili u prisustvu doušnika, zucne da mu se nešto ne sviđa ovdje, samo ga liferovati! Po kratkom postupku!...
  Tako ćemo se riješiti nestranačkog hamelja, a ušićariti! Tako će gradovima i selima ovog našeg entitetskog eldorada, dignute glave, šetati samo podobni Srbi (poput "DrAgana", "dučićevca" i mnogih drugih).

  Prijavi
 • DrAgan
  DrAgan sreda, 28 septembar 2016 15:45 Link komentara

  @Agripa
  Е тако баш изледа прави Србин, попут тебе. Паметује, пљује по свом народу, прича приче, живи под паролом ко тебе каменом ти њега хљебом и тако даље.
  Не знам шта треба да се деси да схватите неке ствари и да коначно почнемо цијенити своје и да цијенимо друге тачно онолико колико они цијене нас.

  Prijavi
 • Agripa
  Agripa sreda, 28 septembar 2016 15:30 Link komentara

  @Dučićevac i @DrAgan
  Kako izgleda ''pravi'' Srbin? Pravi Srbin nije Srbin iz inata, odnosno profesionalni Srbin, tj. Srbin koji srbuje bez ikakvog povoda, reda i mjere, kad treba i kad ne treba. Pravom Srbinu njegovo srbstvo nije osnovna i jedna karakteristika kojom se ponosi i kroz koju sebe vrednuje, odnosno, pravi Srbin je prvo čovjek, a tek onda Srbin. Pravi Srbin je onaj Srbin koje se zalaže za vrijednosti tolerancije, demokratije i prava svakog pojedinca na individualnost. Pravi Srbin ne zaziva ratove, niti traži osvete, ne traži uvođenje vojnog roka da bi ''pomog'o'' svojoj naciji. Pravi Srbin uči, piše, udaje i ženi se, pravi Srbin svoj narod pomaže kroz ljubav, rađa, školuje djecu i svojoj domovini ostavlja buduće poreske obveznike. Pravom Srbinu nije stalo do Jasenovca i drugih stratišta samo onda kada neko dovede u pitanje broj umorenih, odnosno, pravi Srbin obiđe Jasenovac, Gradišku, Jadovno, Pag, Prebilovce, Kragujevac. Pravi Srbin žali nevine žrtve svoga naroda, ali duboko poštuje i žrtve drugih naroda. Pravi Srbin uči svoju istoriju, pravi Srbin recituje stihove Desanke Maksimović, Šantića, Dučića, Krvave bajke, Plave grobnice... Pravi Srbin ne naziva svoje sunarodnike izdajnicima, prevrtljivcima i sl. samo zato što oni imaju drugačiji stav i mišljenje, pravom Srbinu je stalo više do njegovog naroda nego do Rusije. Pravi Srbin je racionalan i još mnogo, mnogo, toga. Barem ja vidim tako pravog Srbina.

  Prijavi
 • dučićevac
  dučićevac sreda, 28 septembar 2016 14:03 Link komentara

  Kao što je poznato, u našem narodu postoje šale i neslane šale! Neki smatraju da postoje i slični ljudi, oni kvalitetni su so zemlji kako to piše u Jevanđelji i oni neslani.
  Cijeneći da svako ima pravo na stav i mišljenje, smatram da spadate u grupu neslanih kao i vaš tekst u neslanu šalu! naime, nemate potrebe da pored Mirka šarovića i Dragana Mektića koji susrpski zvaničnici na najvišem nivo i vi trabanstki ponavljate za njima da nam referendum nije trebao! Da sagledavate stvari integralno, bar biste ćutali ako već mislite onako kako ste napisali! Mislim ta vaša pisanija bi se mogla svrstati u blasfemije ili, što je još t5ačnije, u duhovnu onaniju!

  Prijavi
 • DrAgan
  DrAgan sreda, 28 septembar 2016 13:54 Link komentara

  Једино на цему ти могу честитати је то како си се потписао, само си требо изоставити оно претпостављени. Све док је таквих ликова у српском народу не можемо се ми надати бољем. Надам се сада да ћеш бар бити награђен за то.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh