Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Sanja i Goran poručuju "Bez stvarne podrške inkluzija je samo lijepa riječ" (FOTO)

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Sanja i Goran poručuju "Bez stvarne podrške inkluzija je samo lijepa riječ" (FOTO) FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Sanja i Goran poručuju "Bez stvarne podrške inkluzija je samo lijepa riječ" (FOTO)

Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama započelo je aktivnost "Moja posebna drugarica-drug" koja traje cijelu šklosku 2018/19.godinu. Želja im je da kroz različite radionice predstave prava djece i osoba sa invaliditetom i poteškoćama u psihičkom i fizičkom rastu i razvoju. Kako vole da kažu naša prava nisu ekskluzivna i nama treba sve kao i ostalim, samo poteškoće koje imamo to nam otežavaju a pogrešna tumačenja i predrasude sprečavaju.

Ponosni što su aktivnost preopznali i u drugim udruženjima, pa tako i Udruženje paraplegičara učestvuje aktivno. Inkluzija bez stvarne podrške je samo lijepa riječ, ovo bi mogao biti i moto radionica koje organizuju mladi iz Udruženja Paraplegičara Doboj.

Mladi aktivisti Sanja Dejanović i Goran Babić kroz radonicu "Moje pravo" upoznali su do sada Podmladak Crvenog krsta i Savjet učenika JU OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", sa načinom i pravim pristupom osobama sa poteškoćama u rastu i razvoju ili invaliditetom.

Ovu dobojsku osnovnu školu pohađa najveći broj učenika koji imaj nastavu po prilagođenom ili posebnom planu i programu. Najviše su učinili i po pitanju prilagođenosti i opremanja prostora škole, a već 19 godina su i adresa Udruženja za pomoć djeci.

Materijal za prezentaciju pripremila je Sanja Dejanović, i ponosna je što na ovaj način može pomoći drugima da savladaju predrasude. I sama nekadašnja učenica "Vuka" kaže da je raduje lift i sve što je poboljšalo pristup, ali ističe da je svakako najvažnije da djeca koja imaju poteškoće u toku školovanja dobiju priliku da pokažu svoje mogućnosti i steknu prijatelje.

Poteškoće koje ima nisu sprječile Sanju da bude uspješna studentica koju samo pet ispita dijeli do diplome. Goran je za učenike imao samo jedan savjet "Pristupite osobi sa invaliditetom kao i svakom drugom, nama ne treba sažaljene ali nekada budite strpljivi".

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.