Logo
Odštampajte ovu stranicu

OSJEČANI: Donacijom priziva rode

FOTO: Dobojski Info | OSJEČANI: Donacijom priziva rode FOTO: Dobojski Info | OSJEČANI: Donacijom priziva rode

Nepoznati darodavac u Osječanima kod Doboja, koji se bori protiv "bele kuge", zaintrigirao javnost u Republici Srpskoj. Daje 2.000 maraka za svako treće i naredno rođeno dete

Osječani, trebavsko naselje udaljeno 16 kilometara od Doboja, sa svega 2.500 stanovnika, trenutno je najpopularnije selo u RS i BiH, pošto je objavljeno da će tamošnja škola primati zahteve za isplatu 2.000 maraka za svako treće i naredno rođeno dete u lokalnim zajednicama Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Direktor škole "Radoje Domanović" Saša Živanović, koordinator akcije, već je primio više od dvesta poruka u kojima su prijave ili molbe za informaciju o isplatama donacije.

- Budžet je ograničen, ali ćemo nagraditi više desetina porodica koji ispunjavaju uslov anonimnog darodavca, a oni su potvrda iz matičnog ureda i krštenica - kaže Živanović.

Jedinstvena akcija je počela 1. januara, ali još nije bilo isplata, iz razloga što je neophodna i krštenica, koja se jedino može dobiti u nadležnoj parohiji nakon krštenja.

Do tada javnost u RS zanima ko je anonimni darodavac i zašto su baš Osječani odabrani kao središte akcije, odnosno adresa gde oni koji ostvaruju pravo na isplatu ne tako malih sredstava treba da dostave zahtev. Živanović to ne želi da otkrije, jer je, kako kaže, to deo dogovora sa donatorom. Kako je, međutim, naglasio da je nepoznati darodavac već učestvovao u sličnim akcijama humanosti, krenule su spekulacije ko bi to mogao da bude.

Otpale su prve pretpostavke da je to najimućniji Dobojlija Nikola Nikolić, koji je poreklom iz Osječana. Vlasnik je gradskog hotela, ovdašnjeg Fakulteta zdravstvene nege, ali i više desetina stanova u Doboju, ali je nepoznat široj javnosti, jer je rođen u Švajcarskoj, 1972. Kažu da se obogatio proizvodnjom lakih limova za izradu delova za "formulu", kao i delova za atomske centrale i visoke metalne konstrukcije. Kako ovaj biznismen ima naslednike, otpala je ta "sumnja", jer su informacije o darodavcu da nema bližih srodnika naslednika.

Drugi potencijalni darodavac čije ime se pominje, jeste porodica Gojković, takođe iz ovog mesta, koja je nesebično sa više desetina hiljada maraka pomogla izgradnju školske dvorane u Osječanima. Upravo škola "Radoje Domanović" i direktor Živanović su osnov za verovanja da bi to mogao da bude tajnoviti donator. Prema informacijama do kojih smo došli, nosilac tog domaćinstva Zdravko Gojković je pre nekoliko godina preminuo, a nije poznato da li ima bližih srodnika, jer je on sa suprugom duži niz godina živeo u inostranstvu.

Bilo kako bilo, pozitivna priča iz Osječana daje nadu da će ova akcija doprineti bar malo da se zaustavi negativan trend priraštaja u delu RS, koji je obuhvaćen akcijom. Takođe, i da podstakne druge imućnije ljude da se uključe svojim prilozima, što je i želja sveštenstva Eparhije.

- Nadamo se da će ova plemenita namera zaživeti i da će se još naći dobrih ljudi da se uključe u ovaj projekat - poručili su dopisom iz Eparhije zvorničko-tuzlanske svim parohijama u njenoj nadležnosti.

EPARHIJA

ZA sredstva darodavca namenjena višečlanim porodicama za novorođenu decu mogu konkurisati ne samo porodice iz Doboja, već i iz ostalih gradova i opština koje obuhvata Eparhija zvorničko-tuzlanska, odnosno iz Modriče, Dervente, Šamca, Brčkog, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice...

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.