×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/dobojNEWS/03sponzorisani-clanci/06-NIVEA/38-NIVEA-bhfashion-week-sarajevo/38-nivea-bh-fashion-week-sarajevo
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/dobojNEWS/03sponzorisani-clanci/06-NIVEA/38-NIVEA-bhfashion-week-sarajevo/38-nivea-bh-fashion-week-sarajevo
×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder dobojNEWS/03sponzorisani-clanci/06-NIVEA/38-NIVEA-bhfashion-week-sarajevo/38-nivea-bh-fashion-week-sarajevo:::0:0 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Menu

DOBOJ: U Kostajnici, humanost na djelu – kuća za Simiće!

  • Autor  RTV Doboj

Sedmočlana porodica Simić, koja je godinama živjela u trošnoj kućici, uskoro će useliti u spratnicu, koju su sagradili Holanđani.

Supružnici Vojislav i Jadranka Simić te njihova djeca, najstariji Zdravko, potom Slađana, Slađan, Slavica i najmlađi Pavle koji su godinama živjeli među trošnim i vlažnim zidovima, konačno su dobili adekvatan krov nad glavom. Ova sedmočlana porodica uskoro će da useli u spratnicu, sa kupatilom i vodom, što do sada nisu imali.

– Sada ćemo imati četiri sobe, kuhinju, predsoblje, kupatilo, vodu, sve ono što nismo imali u onih tridesetak kvadrata gdje smo do sada živjeli, kaže tridesetsedmogodišnja Jadranka, majka petoro djece, i dodaje da su najviše mučili muku sa vodom, koju su nanosili u kantama i kanisterima iz bunara ispod kuće.

Vojislava nismo zatekli kod kuće. Kako nam je njegova supruga kazala, otišao je sa konjem da zaradi koji dinar.

Jedino primanje im je 220 KM dječijeg dodatka. Uzgajaju dva konja i kravu, i od toga kažu uberu koji dinar, ali je to sve nedovoljno da bi se troje djece otpremilo u školu i koliko-toliko normalno živjelo. Zato su u pomoć priskočili donatori iz Holandije ali i volonteri koji su se dali u zidanje kuće Simićima, vrijednu oko 14. 000 evra.

-Uzmemo sedam dana odmora u Holandiji, i svi zajedno dođemo u Doboj. Svako od nas plati svoje putovanje i boravak ovdje. Ovaj put nas je došlo sedamnaest. Poslove ne dijelimo na muške-ženske. Svi sve radimo, s obzirom da se i u zemlji iz koje dolazimo uglavnom bavimo građevinskim poslovima. Oni koji nemaju iskustvo sa tim poslovima, uglavnom nama, koji radimo, spremaju ručak, priča Nike Van Der Sar, jedna od volonterki.

U pomoć im je priskakao i najstarij sin Simića, Zdravko, koji je zbog neimavštine ostao samo na osnovnom obrazovanju.

- Zbog loših uslova u kojima živimo, roditelji me nisu mogli dalje školovati, ali zato znam raditi dosta zanatskih poslova, rezati, tesati, tako da pomažem i Holanđanima, radim sve što mi zapovide, navodi Zdravko.

Human gest Holanđana pozdravili su i u selu. Živko Stanojević, predsjednik MZ Kostajnica kaže da komšije ovoj prodici pomažu koliko mogu.

- Pokušaćemo da nađemo donatore koji bi uradili fasadu i izolaciju na kući, nadam se da ćemo se izboriti za to sa ovdašnjim firmama, ističe Živko.

Izbor kome će graditi kuću, Holanđani biraju preko Crvenog krsta. U toj organizaciju kažu da donatorima iz Holandije predlože nekoliko višečlanih porodica, a odluku o tome kome će obezbijediti kroz nad glavom, donesu oni sami.

- Ovaj put smo im predložili tri porodice, iz Majevca, Grabovice i jednu izbjegličku porodicu u Bušletiću. Sve te porodice imaju po petero, šestero, sedmoro djece, kaže sekretar GO CK Mihajlo Arsenić.

Ljudi velikog srca redovni su gosti u Doboju sedamnaest godina. Za to vrijeme, pomogli su da se sagradi i renovira više od trideset objekata, a za kuću u Kostajnici bilo im je potrebno samo pet dana. U avgustu je planiraju opremiti kuhinjom i ostalim namještajem, te predati u trajno vlasništvo Simićima.

nazad na vrh