×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/dobojski/public_html/images/dobojNEWS/drustvo/policija/seminar/Kriminalisticko-postupanje-sa-DNK-tragovima
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/dobojNEWS/drustvo/policija/seminar/Kriminalisticko-postupanje-sa-DNK-tragovima
×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder dobojNEWS/drustvo/policija/seminar/Kriminalisticko-postupanje-sa-DNK-tragovima:::0:0 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Menu

DOBOJ: Održan seminar na temu „Kriminalističko postupanje sa DNK tragovima“ (FOTO)

DOBOJ: Održan seminar na temu „Kriminalističko postupanje sa DNK tragovima“ (FOTO)

[sigplus] Critical error: Image gallery folder dobojNEWS/drustvo/policija/seminar/Kriminalisticko-postupanje-sa-DNK-tragovima:::0:0 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

U Centru javne bezbjednosti Doboj, danas 13.11.2015. godine, održan je seminar na temu „Kriminalističko postupanje sa DNK tragovima“ kojem su prisustvovali inspektori kriminalističke tehnike i kriminalistički tehničari organizacionih jedinica Centra, kao i tužioci Okružnog tužilaštva Doboj.

Cilj seminara je stručno usavršavanje policijskih službenika prilikom kriminalističkog postupanja sa tragovima koji su podobni za DNK vještačenja. Doktori Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan, Zoran Obradović, Veselka Bjelaković i vještaci Jedinice za forenziku Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Republike Srpske prisutnima su ukazali na kriminalistički značaj tragova biološkog materijala sa akcentom na DNK vještačenja, značaj preliminarnih ispitivanja tragova, specifičnosti kriminalističko-tehničkog postupanja sa tragovima biološkog materijala i značaj baze DNK uzoraka, te su iznijeli pozitivna i negativna iskustva iz prakse u vezi sa analizama DNK tragova.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje dr. Mile Šikman istakao je da se tokom posljednje dvije godine primjenjuje novi koncept obuke policijskih službenika na terenu, što podrazumijeva jednodnevne i višednevne kurseve koji su efikasniji, ekonomočniji i obuhvataju veći broj policijskih službenika koji prolaze obuku. Šikman je istakao da su kapacititi u ovoj oblasti zadovoljavajući, ali je u skladu sa novim tehnologijama i načinima rada potrebna i permanentna obuka policijskih službenika, te dodao da se isti kursevi organizuju na području svih centara javnih bezbjednosti.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske prof. Dr. Željko Karan naveo je da je obuka namjenjena policijskim službenicima koji dolaze u kontakt sa tragovima bioloških materija gdje se anticipira vršenje DNK analize i istakao da se nastoji postići zadovoljavajući nivo obučenosti, kako bi u laboratoriju Zavoda došao što kvalitetniji materijal i izbjegli nepotrebni troškovi u vezi sa procesuiranjem biološkog materijala lošeg kvaliteta.

Seminar je organizovala Uprava za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za sudsku medicinu Republike Srpske. Tokom ove godine MUP Republike Srpske organizovao je više od 70 sličnih kurseva u kojim je obučeno preko 1.500 policijskih službenika.{gallery}dobojNEWS/drustvo/policija/seminar/Kriminalisticko-postupanje-sa-DNK-tragovima:::0:0{/gallery}

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh