Menu

DOBOJ: Održan seminar na temu „Kriminalističko postupanje sa DNK tragovima“ (FOTO)

DOBOJ: Održan seminar na temu „Kriminalističko postupanje sa DNK tragovima“ (FOTO)

U Centru javne bezbjednosti Doboj, danas 13.11.2015. godine, održan je seminar na temu „Kriminalističko postupanje sa DNK tragovima“ kojem su prisustvovali inspektori kriminalističke tehnike i kriminalistički tehničari organizacionih jedinica Centra, kao i tužioci Okružnog tužilaštva Doboj.

Cilj seminara je stručno usavršavanje policijskih službenika prilikom kriminalističkog postupanja sa tragovima koji su podobni za DNK vještačenja. Doktori Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan, Zoran Obradović, Veselka Bjelaković i vještaci Jedinice za forenziku Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Republike Srpske prisutnima su ukazali na kriminalistički značaj tragova biološkog materijala sa akcentom na DNK vještačenja, značaj preliminarnih ispitivanja tragova, specifičnosti kriminalističko-tehničkog postupanja sa tragovima biološkog materijala i značaj baze DNK uzoraka, te su iznijeli pozitivna i negativna iskustva iz prakse u vezi sa analizama DNK tragova.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje dr. Mile Šikman istakao je da se tokom posljednje dvije godine primjenjuje novi koncept obuke policijskih službenika na terenu, što podrazumijeva jednodnevne i višednevne kurseve koji su efikasniji, ekonomočniji i obuhvataju veći broj policijskih službenika koji prolaze obuku. Šikman je istakao da su kapacititi u ovoj oblasti zadovoljavajući, ali je u skladu sa novim tehnologijama i načinima rada potrebna i permanentna obuka policijskih službenika, te dodao da se isti kursevi organizuju na području svih centara javnih bezbjednosti.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske prof. Dr. Željko Karan naveo je da je obuka namjenjena policijskim službenicima koji dolaze u kontakt sa tragovima bioloških materija gdje se anticipira vršenje DNK analize i istakao da se nastoji postići zadovoljavajući nivo obučenosti, kako bi u laboratoriju Zavoda došao što kvalitetniji materijal i izbjegli nepotrebni troškovi u vezi sa procesuiranjem biološkog materijala lošeg kvaliteta.

Seminar je organizovala Uprava za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za sudsku medicinu Republike Srpske. Tokom ove godine MUP Republike Srpske organizovao je više od 70 sličnih kurseva u kojim je obučeno preko 1.500 policijskih službenika.

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh